21. januar 2025

Dine medlemsfordeler

Hva vil det si å være organisert og hvor mye koster det? På denne siden finner du informasjonen du trenger!

Som medlem i Heismontørenes Fagforening er du også en del av EL og IT Forbundet. Som organisert har du mange fordeler du ikke kan dra nytte av som uorganisert.

Vi kjemper for dine lønns- og arbeidsvilkår

Heismontørenes Fagforenings viktigste jobb er å sørge for at medlemmene våre har ordna lønns- og arbeidsvilkår. Som medlem bidrar du til at disse vilkårene ivaretas, både i bedriften du arbeider, og ved å legge til rette for foreningas arbeid med gode rammevilkår. Tariffavtalen er det som sikrer deg en anstendig lønn, gode overtidstillegg, avtalefestet pensjon (AFP). Tariffavtale kan kun opprettes der det er nok medlemmer.

En solidarisk fagforening

Hvis andre arbeidere tvinges til å godta dårlige lønns- og arbeidsforhold, så vil dette bli smittsomt. HMF viser solidaritet i praksis, og støtter derfor klubber og fagforeninger som trenger dette. Derfor får vi også stor støtte når vi sjøl aksjonerer eller går ut i streik.

Tillitsvalgte hjelper deg

HMF har tillitsvalgte i hele landet som hjelper deg om du for eksempel blir usaklig oppsagt eller ved andre problemer i arbeidsforholdet. Vi har bred erfaring i konfliktløsning på arbeidsstedet og bistår om det er nødvendig.

Har bedriften din tariffavtale?

En av hovedoppgavene til HMF er å inngå tariffavtale på alle bedrifter der vi har medlemmer. Tariffavtale gir deg som arbeidstaker flere rettigheter. Husk at din hverdag består i åtte timers arbeid – åtte timers fritid og åtte timers hvile! Du tilbringer store deler av livet på din arbeidsplass og da er det viktig at du sikrer deg bedre innflytelse gjennom medlemskap hos oss.

Med tariffavtale har klubbens tillitsvalgte krav på respekt fra ledelsen, og rett til å forhandle med bedriften. Etter vår tariffavtale, Overenskomst for Heisfaget, er det hvert år rett til forhandlinger om lokalt lønnstillegg og andre deler av arbeidsvilkårene som det kan være gunstig å ha avtale på. Det er blant annet HMFs kampkraft og forhandlingsstyrke i disse forhandlingene som sikrer at våre medlemmer opprettholder kjøpekrafta og andre gode vilkår. «Meningsløst gode» vilkår, ifølge NHO.

Med tariffavtale er du sikret innenfor følgende kategorier:

Lønn
Det er ingen lover i Norge som angir hvilken lønn du skal ha. Med en tariffavtale får du en lønn som er avtalt mellom partene.

Permisjoner ved fødsel/adopsjon
Tariffavtalen har bestemmelser om 14 dagers fri med lønn ved fødsel eller adopsjon. Loven gir bare rett til fri etter bestemte regler, men da uten lønn.

Ferie og feriepenger
Ferieloven gir deg rett på fire uker og én dag ferie i løpet av året, samt 10,2 prosent feriepenger. Tariffavtalen gir deg fem ukers ferie og 12 prosent feriepenger. Feriepengene beregnes av skattbar inntekt fra året før.

Pensjonsordning
En tariffavtale gir deg rett på AFP (avtalefestet pensjon) som kommer i tillegg til Folketrygdens pensjonsordning. Dette gir deg en vesentlig bedre pensjonsutbetaling.

Korte velferdspermisjoner
En tariffavtale gir deg rett til korte velferdspermisjoner med lønn for å delta i begravelse, lege og tannlegebesøk, flytting til ny fast bopel, følge egne barn til første dag i skole eller barnehage, konfirmasjon med mer. Loven har ingen slike bestemmelser.

Advokater og jurister

Får du problemer i ditt arbeidsforhold, kan det bli aktuelt å gå til domstolen. Gjennom ditt medlemskap kan du få gratis tilgang til landets beste jurister på arbeidsrettslige spørsmål (forutsetter at saken godkjennes av forbundet).

Kurs, møter og konferanser

HMF og EL og IT Forbundet har årlig en rekke tilbud om skolering for sine medlemmer. Her finnes mange varianter, både for nye medlemmer og erfarne tillitsvalgte. Kurs er gratis for medlemmer og alle utgifter er dekket, inkluderer et eventuelt bortfall av lønn (tapt arbeidsfortjeneste) for å delta.

Hva koster det?


Medlemskontingent
Medlemmer skal betale en ordinær samlet minimumskontingent til EL og IT Forbundet på 1,2 prosent av brutto lønn, som tilsvarer beløpet oppgitt i kolonne 111A i årlig lønns- og trekkoppgave (feriepenger inkludert). I tillegg trekkes en fagforeningskontingent til HMF på 1,6 prosent av brutto lønn.

Lærlinger
Lærlinger betaler fagforeningskontingent på 1,2 prosent av brutto månedslønn, pluss kontingent til HMF på 1,6 prosent. Lærlinger har gratis grunnforsikring liv, innboforsikring (kollektiv hjem) og topp reiseforsikring og betaler ikke egenandel.

Fradrag på skatten
Alle som betaler fagforeningskontingent kan trekke fra inntil 3 850 kroner i skattepliktig inntekt. Les mer hos Skatteetaten.

Forsikringer
I tillegg til medlemskontingenten, kommer obligatoriske forsikringer, inkludert Norges beste innboforsikring, som følger med medlemskapet ditt. I 2024 ligger prisen på forsikringene mellom 132 og 618 kroner i måneden, avhengig av dine valg ved innmelding. Du kan lese mer om forsikringene her.

Siste artikler

FRA KOKK, TIL HEIS, TIL PENSJONIST

Siden 2007 har han holdt orden på senteret på Karihaugen. Men nå synes den trivelige sekstiseksåringen at tiden er moden for å nyte livet som pensjonist.

Australsk fagforeningsknusing

På bakgrunn av anklager om korrupsjon og forbindelser til kriminelle nettverk har australske myndigheter satt CFMEU under statlig administrasjon, noe som har skapt stor uro blant fagforeningsmedlemmer og satt spørsmålstegn ved regjeringens respekt ovenfor uavhengig fagorganisering. Ved å fjerne hundrevis av ledere og innføre kontroll over foreningens beslutninger, hevder staten at den forsøker å rydde opp i foreningens interne utfordringer. Kritikere mener imidlertid at dette er et angrep på fagforeningsfriheten og en unødig innblanding som kan undergrave CFMEUs arbeid for å sikre rettferdige og trygge arbeidsforhold for sine medlemmer. Hva betyr dette for CFMEUs medlemmer, og hvilken effekt kan det ha på fagforeningens fremtidige kamp for arbeidernes rettigheter?

DE NYE TILTAKENE FOR Å FOREBYGGE INNÅNDING AV HELSEFARLIG KVARTSSTØV

Et halvt år er gått siden partene ble enige i årets tariffoppgjør om å kartlegge helserisikoen som er forbundet med innånding av helsefarlig kvartsstøv ved heismontasje.

ØNSKER BYGGHEIS SOM EGET LÆREFAG

Vi minnes fortsatt ulykken som fant sted på en byggeplass i Stockholm i 2023 – hvor fem bygningsarbeidere omkom da en byggeplassheis raste ned 20 meter.
2,493FølgereLik
1,095FølgereFølg
46AbonnenterAbonnér
X