Industriaksjonen ble stiftet i Bergen i begynnelsen av januar i år. Initiativet kom fra et tyvetalls tillitsvalgte fra ulike bransjer i industrien, som møttes sommeren 2018 for å diskutere norsk industripolitikk, eller som Industriaksjonens talsperson Ståle Johansen sa det under Manifestkonferansen 2019: «den manglende industripolitikken hos norske politikere.»
Velferdsstatens økonomiske grunnlag
«Industripolitikk er mye mer enn industri,» fortsatte Johansen fra talestolen. «Uten stabil høy sysselsetting og organisasjonsgrad, og uten et arbeidsliv med høy produktivitet, ville ikke velferdsstatens økonomiske grunnlag vært tilstede.» Industriaksjonen påpeker at den positive velstandsutviklingen i Norge etter andre verdenskrig er et resultat av et aktivt folkestyre og en sterk fagbevegelse som temmet kapitalismen. «Norsk industri var en avgjørende forutsetning for den positive utviklingen som har gjort Norge til en solid velferdsstat og et av verdens beste land å leve i for folk flest,» kan vi lese i stiftelsens Industrimanifest 2021. Industriaksjonen vil jobbe for en fortsatt sterk velferdsstat, med «arbeid til alle, reell forhandlings- og streikerett og en norsk strategi for verdiskaping, næringsutvikling og sysselsetting forankret i et aktivt folkestyre». Videre er stiftelsen imot ACER og nye eksportkabler. Norsk kraft til norsk industriutvikling, og norske oppdrag til norsk leverandørindustri, er blant Industriaksjonens kampsaker. Også sosial dumping skal bekjempes, og det skal jobbes for statlige klimainvesteringer globalt som gir høyteknologisk industriutvikling nasjonalt.
Bare et luftslott?
Og det er ikke uten grunn at stiftelsens Industrimanifest har årstallet 2021 som påheng – planen er å aktivt jobbe med å få de politiske partiene til å støtte og løfte norsk industri fram mot stortingsvalget i 2021. Det mangler altså ikke på visjoner, men noe av kritikken som ble rettet mot Industriaksjonen under HMFs årsmøte gikk nettopp på dette. For hva er vel visjoner verdt når det mangler konkrete tiltak? Dette, samt en følelse av at stiftelsen kan ende opp som et luftslott, lå til grunn da HMF valgte å innvilge et mindre beløp enn det som først ble foreslått – fra 30.000 til 10.000 kroner.
Tverrfaglig samarbeid
Stiftelsen er et tverrfaglig samarbeid med tillitsvalgte fra flere ulike forbund. I styret finner vi kompetente folk fra Fellesforbundets avdeling 23, samt andre klubber fra Fellesforbundet, Elektromontørenes Fagforening i Trøndelag (EL og IT), Industri Energi, Sauda Arbeiderparti, NITO, LO i Oslo, Oljeindustriens Arbeidersamfunn, DeFacto og NNN. Stiftelsens talsperson Ståle Johansen kommer fra Verkstedklubben Kværner Verdal i Fellesforbundet. Det er med andre ord ingen lettvektere som skal styre stiftelsen fram mot valget i 2021, tvert imot, og mangelen på konkrete tiltak i kampen om en bedre norsk industripolitikk kan nok tilskrives stiftelsens relativt nylige fødsel. På stiftelsens hjemmeside kan vi lese at manifestet, slik det står i skrivende stund, ikke er ferdigstilt: «Industrimanifestet skal ferdigstilles av styret for Industriaksjonen, i samarbeid med relevante bransjer og forbund, i løpet av første halvår 2019».
Stiftelsens vedtekter slår hardt fra seg, og mangler ikke visjoner. Industriaksjonen skal øke forståelsen av industriens betydning for folk flest, mobilisere til arbeid for en helhetlig og bærekraftig industripolitikk på tvers av virksomheter, bransjer og forbund, drive frem konkrete tiltak for kontinuerlig kompetansebygging og jobber for at industripolitikk blir en del av de politiske partienes programmer, sette en stopper for sosial dumping, og til slutt, styrke den norske arbeidslivsmodellen. Hvordan de skal få til alt dette på to år blir spennende å følge med på, men en ting er sikkert; de vil trenge både penger og støtte. Vårt eget forbund, EL og IT Forbundet, støtter ikke aksjonen. Også andre forbund er skeptiske, noe som kan komme av forbundenes generelle frykt for alt som heter aksjon, eller skepsis mot samarbeid på tvers. HMF har på sin side vist, gjennom bevilgningen på 10.000 kroner, at vi støtter aksjonen, og er villige til å se hvordan dette utvikler seg. Vi ønsker Industriaksjonen lykke til!
Se industriaksjonen.no for mer informasjon.