21. april 2025

Ferietid: Hva har du krav på?

De fleste av oss tar ut det meste av ferien nå i sommermånedene. Enten om du nyter noen velfortjente feriedager på sydenferie, campingferie eller om du ferierer hjemme, så trenger vi alle et avbrekk fra arbeidshverdagen.

Takket være fagbevegelsen så kan mange her til lands glede seg over fem uker betalt ferie. Noe som mange arbeidstagere i land som for eksempel USA kan se langt etter, hvor de ansatte ikke har noen lovbestemt rett til ferie.

For over hundre år siden hadde ikke arbeidere i Norge bare lange arbeidsuker, de hadde heller ingen lovfestet rett til ferie. Den første yrkesgruppen som fikk en avtale om ferie var typografene i Oslo på slutten av 1890-tallet. Da fikk de fremforhandlet retten til tredagers ferie. Først over hundre år senere, og etter mange kamper, ble den femte ferieuka innført for alle med tariffavtale. Dagens ferielov gir alle arbeidstakere rett på fire uker og en dag ferie hvert kalenderår.

Rett og plikt til ferie

I dag har alle arbeidstakere både en rett og en plikt til å avvikle full ferie i henhold til ferieloven. Dette gjelder også når du skifter arbeidsgiver. Arbeidsgiver er pliktig til å sørge for at de ansatte tar ut full ferie.

Arbeidsgiver skal på forhånd ha drøftet ferieavviklingen med de ansatte og de tillitsvalgte i god tid før ferien. Du kan kreve å få minst tre uker sammenhengende ferie i tiden mellom 1. juni og 30. september. Hovedregelen er at ferielistene skal være klare senest to måneder på forhånd.

Arbeidstaker kan frasi seg ferie hvis feriepengene opptjent hos nåværende og/eller tidligere arbeidsgiver ikke dekker lønnsbortfallet under ferien. Du kan imidlertid ikke nekte å ta ferie hvis virksomheten stanser driften helt eller delvis i forbindelse med ferieavvikling for eksempel under fellesferien.

Fellesferie eller bygningsferien er et begrep for en ferie der alle arbeidstakerne i en bedrift har fri samtidig. Fellesforbundet og Byggenæringens Landsforening (BNL) anbefaler i år at fellesferien legges til tiden fra og med mandag 8. juli til og med fredag 26. juli 2019 (uke 28, 29 og 30).

Feriepenger

Ferieloven gir deg rett til minimum 10,2 prosent feriepenger. Har du derimot tariffavtale skal du ha 12 prosent feriepenger. Arbeidstakere over 60 år har rett på en sjette ferieuke og ytterligere 2,3 prosent mer feriepenger. Feriepengene skal i utgangspunktet utbetales siste vanlige lønningsdag før ferien, men det mest vanlige er at feriepengene utbetales i juni. Reglene om utbetaling av feriepenger kan reguleres i en lokalavtale eller i en tariffavtale.

Sykdom i ferien

Ferieloven gir deg rett på nye feriedager fra første sykedag og like mange nye feriedager dersom du skulle bli syk i ferien. Dette forutsetter at du har vært hundre prosent arbeidsufør og fått legeerklæring på dette. Arbeidsgiver må da underrettes så raskt som mulig etter at arbeidet gjenopptas. Det samme gjelder hvis du har blitt syk før ferien starter. Egenmeldinger gir ikke rett til nye feriedager.

Husk at du ikke kan reise utenlands når du er sykemeldt uten at dette er avtalt med NAV på forhånd. Du kan derimot reise dersom du tar ut ferie under sykmeldingen.

Les ferieloven her

Tor-Erik Lundberg
Tor-Erik Lundberg
Lundberg er redaktør i fagbladet Heismontøren.

Siste artikler

ASBEST – FORTSATT EN ÅRSAK TIL KREFT

Nesten 40 år etter at asbest ble forbudt i Norge, finnes det fortsatt betydelige mengder asbestholdige materialer i både private og offentlige bygninger.

KURS I MODERNE HEISER

Da er vi er i gang med årets kurs, og vi håper flest mulig vil melde seg på kurset og delta. Kurset er som tidligere fordelt over fem dager med forskjellige tema, og kanskje med en litt mer sammenhengende rød tråd mellom dagene enn det har vært de siste årene.

INNLEIEFORBUDET BRYTES PÅ STATSBYGGS BYGGEPLASS

Bemanningsbransjen finner stadig nye kreative løsninger for å unngå innleieforbudet. Elektrikerne har kommet over flere tilfeller av dette – nå sist på en byggeplass hvor Statsbygg er byggherre ved det nye Livsvitenskapsenteret i hovedstaden.

PRISBELØNNET HEIS I BIG BEN

Nå får vedlikeholdspersonell lettere tilgang til toppen av det ikoniske klokketårnet i den engelske hovedstaden som ruver 97,5 meter over bakken.
2,490FølgereLik
1,111FølgereFølg
48AbonnenterAbonnér
X