22. januar 2025

Det amerikanske lærlingprogrammet trues

Det amerikanske arbeidsdepartementet forslår å endre på læreplanen i en rekke bransjer. Dette går det nord-amerikanske heisforbundet IUEC sterkt imot.

Departementet foreslår å implementere opplæringsprogrammet IRAP i et forsøk på å få flere læreplasser. Programmet har til nå kun vært benyttet i bransjer som ikke har egen læreplan, men med det nye forslaget går departementet inn for å innføre dette også i byggebransjen som allerede har en velfungerende læreplan.

Hva er IRAP?

IRAP er et opplæringsprogram som ikke er underlagt offentlig godkjenning, men godkjent av næringslivet selv. Programmet innebærer at bedriftene kan lønne under minstelønn eller med stipend. Det gir ingen rett til lønnsøkning, og læretiden er ikke tidsfastsatt. Det er heller ingen krav til sikkerhetsopplæring eller krav til kvalifikasjoner til instruktører.

Trussel

IUEC ser på dette som en trussel mot det etablerte utdanningsløpet som i dag finnes i byggebransjen, samtidig som det undergraver lønns- og arbeidsvilkår. Dette vil igjen føre til at arbeidsgiverne ikke vil være i stand til å konkurrere mot selskaper som velger den enkle løsningen som IRAP representerer.

Kampanje

IUEC presser på for at departementet skal utelate byggebransjen fra å kunne innføre det omstridte læreprogrammet. De har derfor startet en kampanje på sine nettsider www.iuec.org hvor de oppfordrer sine medlemmer, familie og venner og andre til å kommentere for å støtte opp om de etablerte opplæringsprogrammene i byggebransjen. Fristen for tilbakemelding er den 26. august, og hvem som helst kan kommentere.

Tor-Erik Lundberg
Tor-Erik Lundberg
Lundberg er redaktør i fagbladet Heismontøren.

Siste artikler

FRA KOKK, TIL HEIS, TIL PENSJONIST

Siden 2007 har han holdt orden på senteret på Karihaugen. Men nå synes den trivelige sekstiseksåringen at tiden er moden for å nyte livet som pensjonist.

Australsk fagforeningsknusing

På bakgrunn av anklager om korrupsjon og forbindelser til kriminelle nettverk har australske myndigheter satt CFMEU under statlig administrasjon, noe som har skapt stor uro blant fagforeningsmedlemmer og satt spørsmålstegn ved regjeringens respekt ovenfor uavhengig fagorganisering. Ved å fjerne hundrevis av ledere og innføre kontroll over foreningens beslutninger, hevder staten at den forsøker å rydde opp i foreningens interne utfordringer. Kritikere mener imidlertid at dette er et angrep på fagforeningsfriheten og en unødig innblanding som kan undergrave CFMEUs arbeid for å sikre rettferdige og trygge arbeidsforhold for sine medlemmer. Hva betyr dette for CFMEUs medlemmer, og hvilken effekt kan det ha på fagforeningens fremtidige kamp for arbeidernes rettigheter?

DE NYE TILTAKENE FOR Å FOREBYGGE INNÅNDING AV HELSEFARLIG KVARTSSTØV

Et halvt år er gått siden partene ble enige i årets tariffoppgjør om å kartlegge helserisikoen som er forbundet med innånding av helsefarlig kvartsstøv ved heismontasje.

ØNSKER BYGGHEIS SOM EGET LÆREFAG

Vi minnes fortsatt ulykken som fant sted på en byggeplass i Stockholm i 2023 – hvor fem bygningsarbeidere omkom da en byggeplassheis raste ned 20 meter.
2,493FølgereLik
1,095FølgereFølg
46AbonnenterAbonnér
X