5. februar 2025

Tempo-Thor

Med interesse for Tempo-sykler, knivmaking og jobb som heismontør har Thor nok å fordrive tiden med.

Thor Syrdal begynte på Stahl i Bergen som lærling og kom rett inn i streiken i 74.

Vi ble dratt rett opp på fagforeningskontoret og ble der medlemmer, sier han. Thor husker at han ble imponert av Terje Skog som var flink til å fortelle om hva som skjedde på en god og fornuftig måte.

-Vi var jo bare unge som tenkte på å drikke øl og hvor mye øl vi fikk for lønningen. Lønninga var jo ikke så god den gangen, forteller Thor med et smil.

Fin læretid i Stahl

På Stahl hadde jeg en veldig god opplæring. Jeg fikk en måned på verkstedet i Bergen. Her fikk jeg koble opp apparatskapet og være med å lage heisstolen til prøveanlegget.  Vi ansatte ble hentet og kjørt til jobb med en liten buss. Jeg bodde da hos en familie til en tegner på Stahl i den tiden jeg var i Bergen. Jeg tok prøva i 1976, og dro så i militæret.

Trives på jobben

Etter militæret var jeg på jakt etter leilighet og Thyssen hjalp meg. De satt inn en stor annonse i avisen, så da kunne jeg nærmest velge og vrake i tilbud. Jeg fikk også 30 000,- i rentefritt lån, kan Thor fortelle. Thorbjørn Endrerud, senior på Thyssen, var en veldig sosial sjef som tok vare på sine ansatte. Så det ble til at jeg begynte der. Der jobbet jeg fra 1977 og frem til jeg begynte hos Schindler i 2005.

Jeg trives på jobben og har blitt 63 år, og har tenkt til å jobbe noen år til. Men ikke til jeg blir 70, legger han til. Det er veldig dyktige folk på Schindler, greie kolleger som man kan ringe når som helst om man står fast. Jeg har også god kontakt med tidligere kolleger fra Thyssen.

Thor går også under navnet Kniv-Thor. Her holder han på å smi en kniv. Foto: Privat

Tempo

Mange har kanskje sett bilder av Thor, og da er det gjerne på en Tempo-sykkel.

 -Kona sier jeg ser ut som en forvokst gubbe på sykkel, ler Thor. Bikkja er med nesten hver gang. Når den ser jakka skjønner den at vi skal på tur med en gang. Jeg har allerede kjørt 150 km med hund hittil i år. Det har jo vært så fint vær.

Jeg har noen mopeder. Kjøper inn deler og fikser opp. Har en Tempo Corvette 290 De-lux. Hvor De-lux er på grunn av vindskjermen. Også en Tempo Trigger som jeg har hatt siden jeg var 15 år, begge er 1967-modell.

Triggeren gjør 80 og den andre 50 km/t. De har ikke bremser til å gå fortere. Glemte å si at jeg også hadde en Honda CB 100, som jeg solgte nylig. Var litt impulskjøp. Ønsket meg alltid den i ungdommen og fikk ikke engang prøvekjørt en den gangen.

Vi var tre stykker som stiftet Tigerstaden Tempoklubb i 2008. Jeg kjører alltid først som treffleder. Om noen kjører forbi må de kjøpe en flaske Bache Gabrielsen. Det etter en hendelse hvor noen trodde de kunne ruta. Alt ble feil og vi ble delt i tre grupper. Vi er rundt 25-50 personer når vi er på treff. Er det 50 så er det veldig bra. Vi er rundt 60 medlemmer i Oslo. Tempoklubben i Norge er den største veteranklubben i Norge med rundt 6000 medlemmer.

Bikkja er fast følgesvenn på tur med Tempoen. Her er de i Karl Johansgate, Oslo. Foto: Privat

Garasjen og kjelleren er full av deler. Deler til Tempo er greit å få tak i om man følger med litt. Har to førkrigsmodeller fra 1938, en tohjuling og en trehjuling. Lager også litt Tempo-nips. Må ha litt å drive med, forteller den hyggelige heismontøren.

Jeg tar litt vakter på jobben og tar timene ut i fritid. Driver også med knivmaking og har en egen liten smie. Det tar veldig mye tid å lage en kniv, og om jeg skulle selge de så blir timelønna veldig dårlig.

Johnny Leo Johansen
Johnny Leo Johansen
Johansen er redaksjonsmedlem i Heismontøren.

Siste artikler

FRA KOKK, TIL HEIS, TIL PENSJONIST

Siden 2007 har han holdt orden på senteret på Karihaugen. Men nå synes den trivelige sekstiseksåringen at tiden er moden for å nyte livet som pensjonist.

Australsk fagforeningsknusing

På bakgrunn av anklager om korrupsjon og forbindelser til kriminelle nettverk har australske myndigheter satt CFMEU under statlig administrasjon, noe som har skapt stor uro blant fagforeningsmedlemmer og satt spørsmålstegn ved regjeringens respekt ovenfor uavhengig fagorganisering. Ved å fjerne hundrevis av ledere og innføre kontroll over foreningens beslutninger, hevder staten at den forsøker å rydde opp i foreningens interne utfordringer. Kritikere mener imidlertid at dette er et angrep på fagforeningsfriheten og en unødig innblanding som kan undergrave CFMEUs arbeid for å sikre rettferdige og trygge arbeidsforhold for sine medlemmer. Hva betyr dette for CFMEUs medlemmer, og hvilken effekt kan det ha på fagforeningens fremtidige kamp for arbeidernes rettigheter?

DE NYE TILTAKENE FOR Å FOREBYGGE INNÅNDING AV HELSEFARLIG KVARTSSTØV

Et halvt år er gått siden partene ble enige i årets tariffoppgjør om å kartlegge helserisikoen som er forbundet med innånding av helsefarlig kvartsstøv ved heismontasje.

ØNSKER BYGGHEIS SOM EGET LÆREFAG

Vi minnes fortsatt ulykken som fant sted på en byggeplass i Stockholm i 2023 – hvor fem bygningsarbeidere omkom da en byggeplassheis raste ned 20 meter.
2,494FølgereLik
1,097FølgereFølg
46AbonnenterAbonnér
X