Fellesforbundets landsmøte nærmer seg slutten, men det har ikke skortet på heftige debatter de dagene det har pågått. Særlig spørsmålet om Fellesforbundets innstilling til EØS-avtalen har vært heftig debattert. Under søndagens debatt var det nærmere 150 delegater som tegnet seg – mange av dem med sterke angrep på EU og EØS-avtalen.
«Vi trenger en storrengjøring i norsk arbeidsliv. Det hjelper ikke å si opp EØS-avtalen. Vi må si opp regjeringen,» sa Støre fra talerstolen under dagens seanse. Flere av delegatene i salen tok til motmæle, inkludert delegater fra Støres egne rekker, som AP-mannen Terje Lund fra Sauda: «Er vi som er mot EØS ytre venstre? Er vi ekstremister? Vel, da må vel du være høyreekstremist. Du kommer hit til landsmøtet med hersketeknikker og pisk for å få oss inn i rekkene. Men vi arbeidsfolk er skapt for å stå skulder ved skulder på barrikadene. Når skal arbeiderpartiet komme opp på barrikadene med oss? Du ber om våre stemmer. Med da må du være vår stemme, det er jo hele poenget!»
Boye Ullmann, faglig leder i Nei til EU og tillitsvalgt i Fellesforbundet, har tidligere signalisert til NTB at han tror det blir flertall for EØS-utmelding i løpet av landsmøtet. «For fire år siden var det noen få stemmer som skilte. Siden har Transportarbeiderforbundet blitt medlem av forbundet og et stort flertall av deres delegater er EØS-motstandere,» sa Ullmann den gang.
Men Støre mener det er helt feil vei å gå. «EØS-avtalen er helt avgjørende for norske arbeidsplasser og norsk industri. Derfor er det ikke aktuelt for Ap å sende signal om at vi svekker den ved å lete etter alternativer. Erfaringen fra Brexit viser med all tydelighet prisen ved stor usikkerhet, ikke minst for investeringer og arbeidsplasser i industrien,» sier han
Også hotell- og restaurantbransjen hev seg på debatten: «Jonas Gahr Støre har sammenliknet EØS med et ekteskap, og sagt at det fort blir dårlig stemning der hvis en av ektefellene krever utredning. Men her driver ektefellen og gir oss juling! Når noen slår deg, ber du ikke om en utredning. Du krever skilsmisse,» sa Andreas Tharaldsen fra talerstolen.
Motstanden mot EØS er med andre ord stor innad i Fellesforbundet. Likevel er det lite som tyder på at Fellesforbundets ledelse har fått dette med seg. «Det EØS-avtalen først og fremst gir oss er en stabil og forutsigbar markedstilgang,» sa Fellesforbundets leder, Jørn Eggum, i åpningstalen sin.
Av profilerte innledere på årets landsmøte finner vi ingen EØS-motstandere. Det har dermed blitt delegatenes eget ansvar å få ut budskapet om EØS-motstanden. Og de har virkelig stått på! Samtidig står Rødt-leder og EØS-motstander Bjørnar Moxnes i foajeen og følger med på Støres tale.
«Sterkere sammen» er landsmøtets slagord, men for å bli sterkere sammen må man kunne stole på hverandre, og da hadde det vært mer redelig av Fellesforbundets ledelse å slippe til flere stemmer i debatten. Uansett, så foreligger resultatet i morgen, og vår prognose er at Fellesforbundets medlemmer har fått nok.