5. februar 2025

Rapport: Innstrammingene i arbeidsmiljøloven virker ikke

Sammen med flere andre bygningsarbeiderforeninger i Oslo la vi tidligere i høst frem en ny rapport om innleie på byggeplassene i Oslo-regionen. Rapporten vakte sterke reaksjoner, og viser at det til tross for lovendringer har skjedd lite.

Fra 1. januar i år ble arbeidsmiljøloven strammet inn for få kontroll på den økte bruken av innleie i byggebransjen. Likevel viser vår rapport at nedgangen etter lovendringen er minimal. Innleie på byggeplassene i Oslo-regionen er i 2019 på 35 prosent. Til sammenligning var den på 38 prosent i 2017. Enda mer interessant er det faktum at den i 2015 var nede i 17 prosent. Hele 80 prosent av all innleie skjer fra bemanningsforetak, og 80 prosent av dette igjen er ulovlig.

Bemanningsbransjen blomstrer. Fra 2016 til 2018 økte bransjens omsetning med 52,2 prosent. Samtidig ble også antall ansatte i bemanningsforetak doblet. I byggebransjen har også antall lønnstakere på korttidsopphold økt drastisk.

Byggeprosjekter under Oslomodellen tar ikke hensyn til de nye lovendringene, som sier at kun bedrifter som har tariffavtale med LO kan drive med innleie.

Veksten i bemanningsbransjen har ført til færre hele og faste stillinger, og konsekvensen av et slikt arbeidsliv fører til dårligere arbeidsvilkår i bransjen, mindre rekruttering til yrkesfag, samt lavere produktivitet og kvalitet.

Rapporten er skrevet av Ellen Engelstad og utgitt av Elektromontørenes Forening Oslo og Akershus, Heismontørenes Fagforening, Rørleggernes Fagforening avdeling 605, Tømrer og Byggfagforeningen avdeling 601 og Oslo Bygningsarbeiderforening avdeling 603.

Rapportene fra henholdsvis 2019 og 2017 kan leses i sin helhet her:

Siste artikler

FRA KOKK, TIL HEIS, TIL PENSJONIST

Siden 2007 har han holdt orden på senteret på Karihaugen. Men nå synes den trivelige sekstiseksåringen at tiden er moden for å nyte livet som pensjonist.

Australsk fagforeningsknusing

På bakgrunn av anklager om korrupsjon og forbindelser til kriminelle nettverk har australske myndigheter satt CFMEU under statlig administrasjon, noe som har skapt stor uro blant fagforeningsmedlemmer og satt spørsmålstegn ved regjeringens respekt ovenfor uavhengig fagorganisering. Ved å fjerne hundrevis av ledere og innføre kontroll over foreningens beslutninger, hevder staten at den forsøker å rydde opp i foreningens interne utfordringer. Kritikere mener imidlertid at dette er et angrep på fagforeningsfriheten og en unødig innblanding som kan undergrave CFMEUs arbeid for å sikre rettferdige og trygge arbeidsforhold for sine medlemmer. Hva betyr dette for CFMEUs medlemmer, og hvilken effekt kan det ha på fagforeningens fremtidige kamp for arbeidernes rettigheter?

DE NYE TILTAKENE FOR Å FOREBYGGE INNÅNDING AV HELSEFARLIG KVARTSSTØV

Et halvt år er gått siden partene ble enige i årets tariffoppgjør om å kartlegge helserisikoen som er forbundet med innånding av helsefarlig kvartsstøv ved heismontasje.

ØNSKER BYGGHEIS SOM EGET LÆREFAG

Vi minnes fortsatt ulykken som fant sted på en byggeplass i Stockholm i 2023 – hvor fem bygningsarbeidere omkom da en byggeplassheis raste ned 20 meter.
2,494FølgereLik
1,097FølgereFølg
46AbonnenterAbonnér
X