5. februar 2025

Orden på brakka

Verneombudene i bransjen melder stadig om uverdige spise-, skifte- og sanitærforhold på byggeplassene. Derfor har de tatt initiativ til å bevisstgjøre hvilke krav Arbeidsplassforskriften og Overenskomsten setter.

«Det vi ofte ser er at de største og mest seriøse entreprenørene har dette på stell,» sier Øystein Holmberget, HMS-ansvarlig i Heismontørenes Fagforening, og fortsetter: «De største avvikene finner vi som regel hos de mindre utbyggerne. Gjerne der hvor det er mange innleide og midlertidige ansatte.»

Det er bedriftens ansvar å se til at de ansatte har verdige spise-, skifte- og sanitærforhold ute på arbeidsplassen, i henhold til Arbeidsplassforskriften og gjeldende avtaleverk. Derfor er det viktig at de som jobber ute på byggeplassene er bevisst på hvilken standard de har krav på. For å snu en negativ trend så må alle bidra. Ikke aksepter dårligere forhold enn forskriften! Da er du også med på å sette standarden for dine kollegaer.

«Jeg oppfordrer alle til ta kontakt med sitt verneombud dersom det ikke er tilfredsstillende forhold på byggeplassen som ikke blir utbedret,» sier Tor-Erik Lundberg, hovedverneombud i Schindler. «Det være seg brakkeforholdene eller andre HMS-avvik. Verneombudet kan også være en støttespiller hvis du ønsker å rådføre deg om forholdene er i henhold til lover og forskrifter. Et nyttig oppslagsverk kan også være foreningas Arbeidsmiljøhefte

Innholdet i informasjonsbrosjyren er hentet fra Arbeidsplassforskriften, arbeidstilsynet.no og Overenskomsten for heisfaget. Blant annet har Tømrerne i Fellesforbundet likelydende tekster i sine tariffavtaler. Derfor gjelder dette for alle som jobber på byggeplassen!

Siste artikler

FRA KOKK, TIL HEIS, TIL PENSJONIST

Siden 2007 har han holdt orden på senteret på Karihaugen. Men nå synes den trivelige sekstiseksåringen at tiden er moden for å nyte livet som pensjonist.

Australsk fagforeningsknusing

På bakgrunn av anklager om korrupsjon og forbindelser til kriminelle nettverk har australske myndigheter satt CFMEU under statlig administrasjon, noe som har skapt stor uro blant fagforeningsmedlemmer og satt spørsmålstegn ved regjeringens respekt ovenfor uavhengig fagorganisering. Ved å fjerne hundrevis av ledere og innføre kontroll over foreningens beslutninger, hevder staten at den forsøker å rydde opp i foreningens interne utfordringer. Kritikere mener imidlertid at dette er et angrep på fagforeningsfriheten og en unødig innblanding som kan undergrave CFMEUs arbeid for å sikre rettferdige og trygge arbeidsforhold for sine medlemmer. Hva betyr dette for CFMEUs medlemmer, og hvilken effekt kan det ha på fagforeningens fremtidige kamp for arbeidernes rettigheter?

DE NYE TILTAKENE FOR Å FOREBYGGE INNÅNDING AV HELSEFARLIG KVARTSSTØV

Et halvt år er gått siden partene ble enige i årets tariffoppgjør om å kartlegge helserisikoen som er forbundet med innånding av helsefarlig kvartsstøv ved heismontasje.

ØNSKER BYGGHEIS SOM EGET LÆREFAG

Vi minnes fortsatt ulykken som fant sted på en byggeplass i Stockholm i 2023 – hvor fem bygningsarbeidere omkom da en byggeplassheis raste ned 20 meter.
2,494FølgereLik
1,097FølgereFølg
46AbonnenterAbonnér
X