Det er ingen tvil om at norsk arbeidsliv og heisbransje er i kontinuerlig endring. Det kommer stadig nye arbeidsmetoder og heistyper, og den teknologiske utviklingen er stor. Det stilles strenge krav til vår egen og andres sikkerhet. Vi skal ha kundekontakt med alt hva det innebærer, og vi skal kjenne til og følge prosedyrer. Samtidig presses det på for alenejobbing. Midt oppi dette vil det alltid settes krav til effektivitet.
Som fagpersoner skal vi levere et fagmessig stykke arbeid. Men vi skal også planlegge jobben for å kunne utføre den så rasjonelt og effektivt som mulig. Dette er noe som kjennetegner en fagperson enten du monterer eller utfører servicearbeid. Vår motivasjon som heismontører må ligge i gleden ved et stykke arbeid, yrkesstolthet, trivsel og et godt arbeidsmiljø. Kundene må overbevises om at det ikke alltid lønner seg å gå for det billigste alternativet.
En australsk studie viser at det er mulig å løpe raskere enn Bolts verdensrekord. Men det er lite å hente på selve farten, men med forbedringer i startfasen skal det være mulig å gjennomføre distansen på fantastiske 9,27.
Heismateriellet som er blitt lettere enn for noen tiår siden har bidratt til mer effektivitet, men til gjengjeld monterer montøren flere heiser i løpet av et år en tidligere – noe som sliter på kroppen. På samme måte kan det være lettere å utføre service på en heis av nyere dato. Mulig finnes det forbedringspotensial ved at jobben planlegges, forbedring av prosedyrer, anskaffelse av hjelpemidler osv.
Mange begynner i heisbransjen som 17-åringer og de fleste forblir i faget til de oppnår pensjonsalder. Gjennom et langt arbeidsliv er man ikke alltid like produktiv. Dette må det være rom for, og det må legges til rette for dette slik som det er beskrevet i Arbeidsmiljøloven.
Usain Bolt debuterte første gang i OL som 17-åring i Athen i 2004. Etter å ha vunnet åtte OL-gull og elleve VM-gull la han opp etter VM i London som 30-åring. Ifølge VG hadde han disse årene anslagsvis tjent hundre millioner kroner i året på idretten.