22. januar 2025

Fair Play Qatar 2022?

Det er migrantarbeiderne som gjør VM i Qatar mulig. Likevel blir de ifølge Amnesty utnyttet på det groveste.

Allerede ved tildelingen av VM i 2010 ble det stilt spørsmål om hvordan et land uten fotballstadioner skulle kunne arrangere verdens største sportsarrangement. Nå bygges landet ved hjelp av migrantarbeidere.

Qatar er et land der cirka 90 prosent av befolkningen på 2,6 millioner er migrantarbeidere uten statsborgerskap. Migrantarbeiderne som blant annet kommer fra Bangladesh, Filippinene, India og Nepal bygger nå stadioner, t-baner, veier og annen infrastruktur. De jobber som taxi-sjåfører, sikkerhetsvakter og bemanner servicebransjen. Amnesty International har avslørt at deres menneskerettigheter, særskilt i arbeidslivet, brytes systematisk.

Ifølge en rapport fra ITUC anslås det at minst 4000 arbeidere vil omkomme før fotball VM sparkes i gang i 2022. Til sammenligning så omkom 5 arbeidere under forberedelsene til VM i Russland i 2018 og 7 arbeidere i forkant av VM i Brasil i 2014.

Internasjonalt press har ifølge Amnesty gitt noen resultater i form av juridiske reformer. I 2017 signerte Qatar en avtale med den internasjonale arbeidsorganisasjonen (ILO) hvor de lovet å harmonisere lokal lov og praksis med internasjonale standarder. Qatar har så vedtatt lover som i teorien vil sikre muligheten til å skifte jobb eller forlate landet uten arbeidsgivers godkjennelse, klagemekanismer for migrantarbeidere som føler de blir utnyttet, et fond for utbetaling av ubetalte lønninger, minstelønnsstandarder, med mer.

De nye standardene gjelder likevel ikke for flesteparten av landets migrantarbeidere, og respekteres ikke alltid av arbeidsgiverne. Derfor presses det på for at det internasjonale fotballforbundet (FIFA) skal legge mer press på arrangøren av fotball VM i 2022.

El og IT Forbundet er blant de som har stilt seg bak kravene om en norsk boikott av fotball-VM i Qatar. Forbundet frykter at alle rettigheter blir borte så fort flomlyset slukkes.

Human RightsOn and off the pitch!


Om Qatar

Staten Qatar ligger i Midtøsten på Den arabiske halvøy. Staten er et emirat med omkring 2,6 millioner innbyggere, hvorav et fåtall er statsborgere. Qatar ligger på en flat og tørr halvøy i Persiabukta, og grenser til Saudi-Arabia. Landets hovedstad er Doha.

Viktigste næring er olje- og gassindustrien. Qatar var britisk protektorat mellom 1916 og 1971, i 1971 ble landet selvstendig stat. Olje- og gassproduksjonen ble nasjonalisert 1977. Emiren har i prinsippet eneveldig makt. Qatar deltok på alliert side i Gulfkrigen mot Irak i 1991. I 1995 gjorde sjeik Hamad bin Khalifa al-Thani statskupp mot sin far og tok senere initiativ til en reformprosess i landet. Statsminister siden oktober 1996 er sjeik Abdulla bin Khalifa al-Thani. Qatar har verdens største utslipp av CO2 per innbygger.

Kilde: wikipedia

Siste artikler

FRA KOKK, TIL HEIS, TIL PENSJONIST

Siden 2007 har han holdt orden på senteret på Karihaugen. Men nå synes den trivelige sekstiseksåringen at tiden er moden for å nyte livet som pensjonist.

Australsk fagforeningsknusing

På bakgrunn av anklager om korrupsjon og forbindelser til kriminelle nettverk har australske myndigheter satt CFMEU under statlig administrasjon, noe som har skapt stor uro blant fagforeningsmedlemmer og satt spørsmålstegn ved regjeringens respekt ovenfor uavhengig fagorganisering. Ved å fjerne hundrevis av ledere og innføre kontroll over foreningens beslutninger, hevder staten at den forsøker å rydde opp i foreningens interne utfordringer. Kritikere mener imidlertid at dette er et angrep på fagforeningsfriheten og en unødig innblanding som kan undergrave CFMEUs arbeid for å sikre rettferdige og trygge arbeidsforhold for sine medlemmer. Hva betyr dette for CFMEUs medlemmer, og hvilken effekt kan det ha på fagforeningens fremtidige kamp for arbeidernes rettigheter?

DE NYE TILTAKENE FOR Å FOREBYGGE INNÅNDING AV HELSEFARLIG KVARTSSTØV

Et halvt år er gått siden partene ble enige i årets tariffoppgjør om å kartlegge helserisikoen som er forbundet med innånding av helsefarlig kvartsstøv ved heismontasje.

ØNSKER BYGGHEIS SOM EGET LÆREFAG

Vi minnes fortsatt ulykken som fant sted på en byggeplass i Stockholm i 2023 – hvor fem bygningsarbeidere omkom da en byggeplassheis raste ned 20 meter.
2,493FølgereLik
1,095FølgereFølg
46AbonnenterAbonnér
X