5. februar 2025

A-krim har hatt færre aksjoner under pandemien

På grunn av koronapandemien har omfanget av kontroller og aksjoner mot arbeidslivskriminalitet i 2020 blitt redusert sammenliknet med tidligere år.

I A-krimsentrenes årsrapport så fremgår det at det er den operative uteaktiviteten som har vært berørt av hensyn til smittevern, noe som innebærer at omfanget av kontroller og aksjoner er redusert sammenliknet med tidligere år. På grunn av koronapandemien har det også vært mindre samarbeid enn vanlig med andre myndigheter og med arbeids- og næringslivet.

Kriminelle med redusert kapasitet

I 2020 gjennomførte A-krimsentrene 42 aksjoner, og over 2550 virksomheter ble kontrollert.

Totalt har A-krimsentrene nå en oversikt over 126 aktive sentrale trusselaktører med stor evne til å organisere kriminalitet og maksimere sin profitt. Av disse har cirka 40 prosent av aktørene fått redusert sin kapasitet til å begå kriminelle handlinger, videre anslås det at i underkant av 10 prosent har fått økt sin kapasitet.

Blant deres virkemidler er stans av arbeidet, tvangsmulkt, etterberegning og innfordring av skatter samt straffeforfølgning.

Misbruk av tiltakspakker

Skatteetaten og NAV har i 2020 fulgt opp misbruk av de ulike tiltakspakker som regjeringen har iverksatt som følge av koronapandemien. De har også bidratt til å avdekke saker hvor det har vært mistanke om utnyttelse av permitterings- og dagpengeordningene.

Politiet og Økokrim har etterforsket flere av etatenes anmeldelser, og flere har blitt domfelt for bedragerier mot ordningene.

Tips om lovbrudd kan blant annet tipses her:


A-krimsenterne

A-krimsenteret er et samarbeid mellom Arbeidstilsynet, NAV, Skatteetaten og politiet. De har etablert et omfattende og systematisk samarbeid på nasjonalt, regionalt og lokalt nivå. Det er etablert sju A-krimsentre hvor etatene er samlokalisert

Siste artikler

FRA KOKK, TIL HEIS, TIL PENSJONIST

Siden 2007 har han holdt orden på senteret på Karihaugen. Men nå synes den trivelige sekstiseksåringen at tiden er moden for å nyte livet som pensjonist.

Australsk fagforeningsknusing

På bakgrunn av anklager om korrupsjon og forbindelser til kriminelle nettverk har australske myndigheter satt CFMEU under statlig administrasjon, noe som har skapt stor uro blant fagforeningsmedlemmer og satt spørsmålstegn ved regjeringens respekt ovenfor uavhengig fagorganisering. Ved å fjerne hundrevis av ledere og innføre kontroll over foreningens beslutninger, hevder staten at den forsøker å rydde opp i foreningens interne utfordringer. Kritikere mener imidlertid at dette er et angrep på fagforeningsfriheten og en unødig innblanding som kan undergrave CFMEUs arbeid for å sikre rettferdige og trygge arbeidsforhold for sine medlemmer. Hva betyr dette for CFMEUs medlemmer, og hvilken effekt kan det ha på fagforeningens fremtidige kamp for arbeidernes rettigheter?

DE NYE TILTAKENE FOR Å FOREBYGGE INNÅNDING AV HELSEFARLIG KVARTSSTØV

Et halvt år er gått siden partene ble enige i årets tariffoppgjør om å kartlegge helserisikoen som er forbundet med innånding av helsefarlig kvartsstøv ved heismontasje.

ØNSKER BYGGHEIS SOM EGET LÆREFAG

Vi minnes fortsatt ulykken som fant sted på en byggeplass i Stockholm i 2023 – hvor fem bygningsarbeidere omkom da en byggeplassheis raste ned 20 meter.
2,494FølgereLik
1,097FølgereFølg
46AbonnenterAbonnér
X