26. april 2025

Koronasmitte er godkjent som yrkesskade

Yrkesskadereglene i folketrygden er nå endret slik at ansatte som pådrar seg Covid-19 med alvorlige komplikasjoner på jobb, kan gis rett til yrkesskadeerstatning.

Covid-19 var tidligere ikke listet som en sykdom som skulle kunne godkjennes som yrkessykdom, og gi rett til yrkesskadeerstatning. De nye reglene, som også vil gjelde for yrkesskadeforsikringsloven, har tilbakevirkendekraft fra 1. mars i fjor.

De nye reglene skal primært omfatte ansatte i helsevesenet, men det er også lagt opp til at de skal gjelde andre yrker der jobben gjøres i miljøer med særskilt sykdoms- eller smittefare, eller arbeidsområder hvor ansatte lett kan komme i kontakt med personer som er smittet av koronaviruset. Det må kunne vises til at smitten har skjedd under arbeid, og det er et krav til at det må ha oppstått alvorlige komplikasjoner som følge av sykdommen for å kunne ha rett til erstatning.

Vi spør Lars Aleksander Selebø, som er HMS-ansvarlig i foreninga, om det er nødvendig å melde fra om smitte til NAV hvis man er blitt frisk etter å ha vært syk med Covid.

«Det er som med alt annet, det er viktig å få dokumentert all skade og sykdom som skyldes arbeidet. Dette med tanke på de senskader som kan oppstå selv lang tid etter selve hendelsen. Da er det greit å ha registrert det som en yrkesskade,» sier Lars som oppfordrer alle til å melde inn også tidligere smittetilfeller som har skjedd før forskriften ble endret. «Vi vet enda lite om ettervirkningen av koronaviruset,» legger han til.

Hvordan skal eksempelvis en heismontør kunne bevise at smitten er skjedd i forbindelse med arbeidet?

«Det kan være vanskelig å bevise at smitten har skjedd under arbeid, særlig siden samfunnet for tiden er i en pandemi. Men i de tilfeller hvor du har blitt smittet etter et smitteutbrudd på arbeidsplassen eller på byggeplassen, så kan det lett dokumenteres at smitten er skjedd i arbeidet. Dette må derfor fremkomme av din skademelding,» sier Selebø.

«I tillegg kan heismontøren være innom mange steder i løpet av en arbeidsdag slik som sosiale institusjoner, medisinske institusjoner, aldershjem, sosialkontor osv. Steder som alle er nevnt i forskriften som arbeidsplasser med potensiell smittefare,» fortsetter han.

Han legger til at smittesporingsteamet til kommunene hjelper til med å finne smitteårsak hvis du lurer på om du er blitt smittet på jobb.

Les forskriften her.

Siste artikler

1. MAI – ET FAMILIEARRANGEMENT MED HMF

I år som i fjor arrangerer foreningen sin tradisjonsrike familiefrokost på arbeidernes dag. Vi møtes på toppen av Oslo, i det som en gang het Stratos, men som nå heter Byens Tak.

ASBEST – FORTSATT EN ÅRSAK TIL KREFT

Nesten 40 år etter at asbest ble forbudt i Norge, finnes det fortsatt betydelige mengder asbestholdige materialer i både private og offentlige bygninger.

KURS I MODERNE HEISER

Da er vi er i gang med årets kurs, og vi håper flest mulig vil melde seg på kurset og delta. Kurset er som tidligere fordelt over fem dager med forskjellige tema, og kanskje med en litt mer sammenhengende rød tråd mellom dagene enn det har vært de siste årene.

INNLEIEFORBUDET BRYTES PÅ STATSBYGGS BYGGEPLASS

Bemanningsbransjen finner stadig nye kreative løsninger for å unngå innleieforbudet. Elektrikerne har kommet over flere tilfeller av dette – nå sist på en byggeplass hvor Statsbygg er byggherre ved det nye Livsvitenskapsenteret i hovedstaden.
2,491FølgereLik
1,112FølgereFølg
49AbonnenterAbonnér
X