30. oktober 2024

Arbeidsnærvær

Til enhver tid har verken arbeidsgivere eller særlig borgerlige politikere hatt lyst til å betale for at du og jeg kan være syke. Arbeidstagere selger sin menneskelige arbeidskraft med individuelle egenskaper basert på egen helse og alder. Dette er rammebetingelser som arbeidsgiver må ta hensyn til under planleggingen av arbeidet.

Verken kutt i sykepengene, kvitte seg med eldre og syke arbeidstagere eller presse allerede syke folk til å jobbe mer enn de har arbeidsevne til er løsningen for å oppnå et høyere arbeidsnærvær på sikt. Det må innses at i løpet av et langt arbeidsliv så vil de fleste av oss ikke alltid være like produktive av ulike årsaker. Alle ansatte har allikevel sin verdi, rettigheter og stillingsvern. Arbeidet må tilrettelegges og tilpasses for arbeidstakere med allerede redusert arbeidsevne.

Den beste medisinen for å holde de ansatte friske starter med et fullt forsvarlig arbeidsmiljø både fysisk og psykisk.

Fysisk så handler det om å forebygge ulykker, yrkessykdommer og slitasjeskader lenge før de oppstår. Det handler om å planlegge arbeidet, skaffe til veie hjelpemidler, endre arbeidsmetoder, unngå tunge løft og redusere arbeid som kan gi slitasjeskader. I heisbransjen innebærer dette at vi må dele på byrden med de tyngste fysiske arbeidsoppgavene. Arbeidet må planlegges med riktig bemanning og de riktige hjelpemidlene til arbeidsoppgaven.

Det psykososiale arbeidsmiljøet er en studie i seg selv og handler om mer enn kake og lønningspils. Det kan blant annet ha med arbeidsmengde, tidspress, stress, kontroll over egen arbeidssituasjon, etiske verdier, forhold til kollegaer og ledere, ledelse og organisering av arbeidet å gjøre.

Siste artikler

STREIKEFORBUDET

Tvunget frem av Høyre og Bondepartiet ble det i 1927 vedtatt nye lover som i praksis fratok arbeidstakerne streikeretten, skjerpet straffeansvaret for deltakelse eller ved oppfordring til ulovlige streiker og kriminalisering av ethvert forsøk på å forhindre eller forulempe streikebrytere.

Yrkesskadeforsikring: Et viktig sikkerhetsnett for arbeidstakere?

Yrkesskadeforsikring er en forsikring som arbeidsgivere i Norge er lovpålagt å tegne for sine ansatte. Forsikringen dekker skader og sykdommer som oppstår som følge av arbeid eller arbeidsforhold, og skal i prinsippet gi økonomisk støtte til arbeidstakere som blir skadet eller syke på jobb. Men selv om yrkesskadeforsikringen skal være en relativt sikker beskyttelse, er det flere fallgruver vi bør være klar over for å sikre at vi får den erstatningen vi har krav på.

HEISMONTASJEN PÅ NYE DRAMMEN SYKEHUS

I 2019 var oppstarten for byggingen av nye Drammen sykehus, som etter planene skal stå klart i 2025. Da skal det det nye sykehuset erstatte dagens Drammen sykehus og Blakstad sykehus.

DSB PRESISERER KRAV TIL FAGLIG LEDER

Den 3. september var det møte i Standard Norge komité (SN/K-037) som omhandler heis, løfteinnretninger, rulletrapp og rullefortau.
2,497FølgereLik
1,090FølgereFølg
46AbonnenterAbonnér
X