Dette gir de kriminelle aktørene et konkurransefortrinn i forhold til seriøse aktører, samtidig som arbeidslivskriminaliteten også har negative konsekvenser for den enkelte og for samfunnet. Det kommer frem i rapporten at de kriminelle også er involvert i annen kriminell virksomhet og kun et fåtall av dem er uten straffehistorikk.
Det er etterspørsel etter billig arbeidskraft og tjenester som er noen av de bakenforliggende faktorene for arbeidslivskriminalitet og utnyttelse av utenlandske arbeidstakere. Flesteparten av de omtalte aktørene opererer primært i forbrukermarkedet, og flere har tilknytning til virksomheter som er begjært konkurs.
Utnyttelsen foregår gjennom farlig arbeid, uforutsigbare arbeidsforhold, uverdige boforhold og lønnstyveri. Enkelte arbeidstakere skal ha opplevd sosial kontroll og trusler fra arbeidsgiver. Videre benyttes det uregistrerte arbeidstakere og ulovlig arbeidskraft. Flere av arbeidstakerne lønnes helt eller delvis svart.
Annen kriminalitet er NAV-bedrageri, utnyttelse av permitterings- og kompensasjonsordningene og konkurskriminalitet. Det foreligger indikasjoner på at flere av virksomhetene bruker stråpersoner for å skjule det reelle eierskapet.
Flertallet av arbeidstakerne er EØS-borgere fra Øst-Europa med begrensede norsk- og engelskkunnskaper. For å unngå arbeidsgiveransvar benytter aktørene seg blant annet av enkeltpersonforetak. Arbeidstakere som ikke kjenner norske regler, som kunnskap om lønnsnivå og krav til arbeidsmiljø, står også i større fare for å akseptere ulovlige og uverdige arbeidsforhold.
Rapporten konkluderer med at etterlevelse av lovgivningen som regulerer arbeidslivet, gir de useriøse aktørene et økonomisk fortrinn, og gjør at de kan tilby billigere tjenester og vinne anbud.
Her kan du tipse om lovbrudd:
Uropatruljen, Trønderlag
Fair play bygg Oslo og omegn
Fair play bygg, Rogaland
Fair play bygg, Agder