22. januar 2025

Støvsugeren – et verneutstyr

Når vi er på en byggeplass, må det benyttes verneutstyr for å beskytte de mest åpenbare sårbare delene av kroppen. Men for å beskytte oss selv mot innånding av helsefarlig støv må vi også velge riktig klassifisering på støvsugeren.

Med økt kunnskap om helsefarlig støv på byggeplassen, så ønsker vi å velge en støvsuger som filtrerer bort dette støvet. Tidligere har vi hørt at støvsugere med HEPA-filter er godt nok for å filtrere bort små støvpartikler.

Vi har spurt Lars Aleksander Selebø, HMS ansvarlig i foreninga, om hvorfor dette ikke lengre er godt nok og hvorfor dette er så viktig.

«Det viser seg at det farlige støvet på byggeplassene, spesielt fra boring i betong, er veldig finkornet. For å kunne håndtere slikt støv er en avhengig at hele støvsugeren er konstruert for dette. Nå har det kommet en egen norm for slike støvsugere i Europa,» svarer Selebø.

«Denne normen sier at vi bør bruke støvsuger i klasse H på kvartsstøv, jeg vil derfor anbefale den. Det er også ganske liten prisforskjell mellom en klasse H og en klasse M støvsuger,» fortsetter han og legger til at det ser ut til at de fleste leverandører av støvsugere trolig kommer til å komme med klassifiserte støvsugere etter denne nye normen i løpet av året, og at disse er både rimeligere og mere håndterlige en tidligere.

«Det er ikke sikkert en trenger samme støvsuger ved servicearbeid på eksisterende anlegg som ved nymontasje, men det er viktig å velge riktig til det som skal støvsuges,» sier Lars da vi spør om hvilken støvsugerklasse man skal velge til de forskjellige arbeidsoppgavene.

Han påpeker at det farlige støvet blåses rett igjennom dårlige støvsugere og kan bli hengende i luften i flere uker slik at man rekker å puste det inn. Han minner om at det er lov til å stille krav til at byggeplassene vi skal jobbe på har tilstrekkelig renhold.

Klassifisering av støvsugere

Det er stor forskjell på støvtyper og deres påvirkning på vår helse. Man skiller mellom sikkerhetsstøvklassene i tre kategorier fordelt på lavrisiko (L), middels risiko (M) og høyrisiko (H). Likeledes klassifiseres støvsugere innenfor de tre kategoriene med støv.

Klasse L gjelder for grovkornet støv (f.eks. husholdningsstøv, jord, mykt tre eller solide materialer). Kan samle opp helsefarlig støv med en konsentrasjonsverdi på > 1 mg/m3.

Klasse M er for mer finkornet støv (f.eks. støv fra bartrær, plantematerialer, betong og murstein). Godkjent til å samle opp helsefarlig og ikke-kreftfremkallende støv med maks konsentrasjonsverdi 0,1 mg/m3.

Klasse H skal benyttes for å fjerne de minste støvkornene (f.eks. kvartsstøv, hardtrestøv, muggsporer og asbest). Godkjent til oppsamling av helsefarlig støv med maks konsentrasjonsverdi 0,005 mg/m3, samt alt kreftfremkallende og bakteriebefengt støv.

Siste artikler

FRA KOKK, TIL HEIS, TIL PENSJONIST

Siden 2007 har han holdt orden på senteret på Karihaugen. Men nå synes den trivelige sekstiseksåringen at tiden er moden for å nyte livet som pensjonist.

Australsk fagforeningsknusing

På bakgrunn av anklager om korrupsjon og forbindelser til kriminelle nettverk har australske myndigheter satt CFMEU under statlig administrasjon, noe som har skapt stor uro blant fagforeningsmedlemmer og satt spørsmålstegn ved regjeringens respekt ovenfor uavhengig fagorganisering. Ved å fjerne hundrevis av ledere og innføre kontroll over foreningens beslutninger, hevder staten at den forsøker å rydde opp i foreningens interne utfordringer. Kritikere mener imidlertid at dette er et angrep på fagforeningsfriheten og en unødig innblanding som kan undergrave CFMEUs arbeid for å sikre rettferdige og trygge arbeidsforhold for sine medlemmer. Hva betyr dette for CFMEUs medlemmer, og hvilken effekt kan det ha på fagforeningens fremtidige kamp for arbeidernes rettigheter?

DE NYE TILTAKENE FOR Å FOREBYGGE INNÅNDING AV HELSEFARLIG KVARTSSTØV

Et halvt år er gått siden partene ble enige i årets tariffoppgjør om å kartlegge helserisikoen som er forbundet med innånding av helsefarlig kvartsstøv ved heismontasje.

ØNSKER BYGGHEIS SOM EGET LÆREFAG

Vi minnes fortsatt ulykken som fant sted på en byggeplass i Stockholm i 2023 – hvor fem bygningsarbeidere omkom da en byggeplassheis raste ned 20 meter.
2,493FølgereLik
1,095FølgereFølg
46AbonnenterAbonnér
X