21. januar 2025

ELEVADOR DE SANTA JUSTA

Lisboa er en svært kupert by. Ingen av høydene er veldig høye, men det er bratte sider opp og ned, og stort sett så finner du bebyggelse over alt. Dette førte også til at byen har diverse transportløsninger man finner få steder.

Byen har båter, busser og T-bane. Vi finner også trikker, men i tillegg til dette finner vi kabelbaner tilsvarende det vi finner i San Fransisco. I tillegg bruker også byen rulletrapper og heiser i sin offentlige transport.

Elevador de Santa Justa er en heis som ble påtenkt på slutten av 1800-tallet og satt i drift i 1902. Heisen finner du i sentrum i Lisboa og har en løftehøyde på 45 meter. Heisen har en heisfører og går opp ned ca. hvert 5 min. Heisen i seg selv er et frittstående tårn i neogotisk stil, det vil si en lignende stil til det du finner i Eiffeltårnet som står plassert i enden av Rua de Santa Justa. På toppen har den ved siden av heisen en utsiktsplattform og en bro inn til høyden som er rett ved Carmo plassen.

Heisen var først bygget med dampdrevne maskiner, men ble raskt byttet ut i 1907 med elektriske maskiner. Kort tid etter at heisen var tatt i bruk ble den også innlemmet i byens kollektivtilbud. I dag kan du ta heisen hvis du har dagsbillett (jeg regner med at det gjelder for andre periodebilletter også), men man må betale ekstra hvis du skal en enkelttur.

Foto: Martin Granseth.

Heisen har også sine nykker. Blant annet kan heisen ta 20 personer på turen opp, men kun 15 på turen ned. Da den var ny var antall passasjerer 24. Fra min egen erfaring er det en stor heis, men ikke så stor at man behøver å ha så veldig mange over 24 i heisstolen.

Opprinnelig hadde heisen lisens til å gå i 99 år, men etter 100 års jubileet i 2002 ble heisen oppgradert og fredet sammen med de tre kabeltogene som går i byen. Ønsker du å besøke heisen fordi du jobber i heisfaget og synes heis er spennende anbefaler jeg å ta den fra toppen og ned. Baixa-Chiado er nærmeste T-bane stopp. Dette er fordi det er langt flere som vil ta heisen opp, og dermed må du regne med å stå i kø en stund. 

Martin Granseth
Martin Gransethhttp://heisutdanning.no/
Granseth er instruktør på Heisbransjens Utdanningssenter (HBU).

Siste artikler

FRA KOKK, TIL HEIS, TIL PENSJONIST

Siden 2007 har han holdt orden på senteret på Karihaugen. Men nå synes den trivelige sekstiseksåringen at tiden er moden for å nyte livet som pensjonist.

Australsk fagforeningsknusing

På bakgrunn av anklager om korrupsjon og forbindelser til kriminelle nettverk har australske myndigheter satt CFMEU under statlig administrasjon, noe som har skapt stor uro blant fagforeningsmedlemmer og satt spørsmålstegn ved regjeringens respekt ovenfor uavhengig fagorganisering. Ved å fjerne hundrevis av ledere og innføre kontroll over foreningens beslutninger, hevder staten at den forsøker å rydde opp i foreningens interne utfordringer. Kritikere mener imidlertid at dette er et angrep på fagforeningsfriheten og en unødig innblanding som kan undergrave CFMEUs arbeid for å sikre rettferdige og trygge arbeidsforhold for sine medlemmer. Hva betyr dette for CFMEUs medlemmer, og hvilken effekt kan det ha på fagforeningens fremtidige kamp for arbeidernes rettigheter?

DE NYE TILTAKENE FOR Å FOREBYGGE INNÅNDING AV HELSEFARLIG KVARTSSTØV

Et halvt år er gått siden partene ble enige i årets tariffoppgjør om å kartlegge helserisikoen som er forbundet med innånding av helsefarlig kvartsstøv ved heismontasje.

ØNSKER BYGGHEIS SOM EGET LÆREFAG

Vi minnes fortsatt ulykken som fant sted på en byggeplass i Stockholm i 2023 – hvor fem bygningsarbeidere omkom da en byggeplassheis raste ned 20 meter.
2,493FølgereLik
1,095FølgereFølg
46AbonnenterAbonnér
X