5. februar 2025

VIBRASJONSSKADER KAN GI NEDSATT FØLSOMHET I FINGRENE

Tiltak for å begrense eksponering av helsefarlig kvartsstøv på byggeplassene, vil også ha en helsebringende effekt mot vibrasjonskader som kan gi nedsatt følsomhet i fingrene som følge av langvarig bruk av vibrerende verktøy slik som slagdrill.

Vi vet at hånd- og armvibrasjoner gir økt risiko for skade på blodkar, nerver, muskler og skjellet. De mest vanlige symptomene er «hvite fingre», smerter, valne fingre, nedsatt kraft og koordineringsevne. 

Dette er kjent som hånd-arm-vibrasjonssyndrom (HAVS) eller som Raynauds syndrom. Det finnes dessverre ingen kur for denne sykdommen. Det er vanskelig å fastsette hvor lang tid det tar å utvikle plager, fordi det er store individuelle forskjeller. Har det først gått så langt at det har blitt kronisk, så må man slite med det resten av livet.

Verneombudene i bransjen har over flere år arbeidet for å forebygge vibrasjonskader. Dessverre finnes det flere heismontører, både yngre og eldre, som etter mange år med borring i sjakta har utviklet hånd-arm-vibrasjonssyndrom.

Arbeidsgiveren plikter å kartlegge hvilke for arbeidsutstyr som gir vibrasjoner, risikovurdere arbeidet og iverksette tiltak for å reduserer risikoen ved at grenseverdiene i forskriften ikke overstiges. Tiltaksverdien for hånd- og armvibrasjoner er 2,5 m/s² og grenseverdien er på 5,0 m/s².

Tiltak kan være

  • Arbeidsgiver skal risikovurdere arbeidet.
  • Velg verktøy med minst vibrasjon.
  • Alternative arbeidsmetode (Ankerskinner?).
  • Begrens eksponeringstiden.
  • Kunnskap om verktøyet, nødvendig tiltak og risiko.
  • Vibrasjonsdempende hansker har liten effekt.
På www.ergonomiportalen.no finnes en vibrasjonskalkulator for håndverktøy. Her kan du enkelt legge inn verktøyets vibrasjonsnivå som i dette eksemplet er 11m/s². Da ser vi at dersom vi borrer i til sammen en time i løpet av en arbeidsdag, så er vi allerede innenfor verdien hvor tiltak skal iverksettes (gult). Hvor mange 16 mm hull rekker du å borre på en time? Les mer på www.arbeidstilsynet.no og www.stami.no. Foto: Skjermdump.

Siste artikler

FRA KOKK, TIL HEIS, TIL PENSJONIST

Siden 2007 har han holdt orden på senteret på Karihaugen. Men nå synes den trivelige sekstiseksåringen at tiden er moden for å nyte livet som pensjonist.

Australsk fagforeningsknusing

På bakgrunn av anklager om korrupsjon og forbindelser til kriminelle nettverk har australske myndigheter satt CFMEU under statlig administrasjon, noe som har skapt stor uro blant fagforeningsmedlemmer og satt spørsmålstegn ved regjeringens respekt ovenfor uavhengig fagorganisering. Ved å fjerne hundrevis av ledere og innføre kontroll over foreningens beslutninger, hevder staten at den forsøker å rydde opp i foreningens interne utfordringer. Kritikere mener imidlertid at dette er et angrep på fagforeningsfriheten og en unødig innblanding som kan undergrave CFMEUs arbeid for å sikre rettferdige og trygge arbeidsforhold for sine medlemmer. Hva betyr dette for CFMEUs medlemmer, og hvilken effekt kan det ha på fagforeningens fremtidige kamp for arbeidernes rettigheter?

DE NYE TILTAKENE FOR Å FOREBYGGE INNÅNDING AV HELSEFARLIG KVARTSSTØV

Et halvt år er gått siden partene ble enige i årets tariffoppgjør om å kartlegge helserisikoen som er forbundet med innånding av helsefarlig kvartsstøv ved heismontasje.

ØNSKER BYGGHEIS SOM EGET LÆREFAG

Vi minnes fortsatt ulykken som fant sted på en byggeplass i Stockholm i 2023 – hvor fem bygningsarbeidere omkom da en byggeplassheis raste ned 20 meter.
2,494FølgereLik
1,097FølgereFølg
46AbonnenterAbonnér
X