Et større fokus på at bygninger skal brukes om igjen – fører til mer innvendig rivning og bearbeiding av eksisterende bygningsmasse.
Derfor har Statens arbeidsmiljøinstitutt (STAMI) satt i gang et prosjekt som har til hensikt å kartlegge den eksponeringen av byggstøv som bygningsarbeidere utsettes for når de arbeider med renovering. De vil også undersøke størrelsen på partiklene, da dette er avgjørende for hvor langt ned i lungene støvet kan nå.
«Når et bygg skal totalrenoveres må byggeelementer bestående av betong og mur rives eller bearbeides for å få på plass de nye løsningene. Denne type arbeid vil ofte involvere knusing, skjæring, saging, boring, sliping og fresing i mur- eller betongelementer. Dette er arbeidsoppgaver som vil kunne danne mye støv. I støvet finnes partikler med forskjellige størrelse. De minste partiklene kan pustes inn helt ned i den dypeste delen av lungen og kalles derfor reparable partikler», skriver Statens arbeidsmiljøinstitutt om det pågående prosjekt som skal ferdigstilles i 2025.
Det vises til at noen av partiklene i byggstøvet kan inneholde partikler av kvarts, som ved innånding over tid kan føre til lungesykdommer. Kvartspartikler som pustes lengst ned i lungene er i tillegg klassifisert som kreftfremkallende.
Med dette ønsker de å øke kunnskapen om byggstøvet, og da særlig kvartsstøvet, i en næring som sysselsetter 177 000 arbeidstakere. Siden arbeidsoppgavene som fører til støveksponering ofte vil involvere vibrerende verktøy, vil dette prosjektet også omfatte forenklet kartlegging av vibrerende verktøy.