Tommy Rønning, heismontør i Otis, var på vei til et serviceoppdrag på Grønland i Oslo da han kom over det som han selv karakteriserer som en «artig skapning» i en bakgård i Grønlandsleiret (gate i Oslo, red.anm.).
Innretningen gikk i faste føringer og ble drevet med en elektrotalje som kunne styres fra et kjøretablå som hang på veggen i 2 etasje, konstaterte Tommy.
«Jeg kunne ikke se noe fangapparat, men om denne tingen ramler ned så er det plassert en bufferlignende innretning under boksen», forteller han ironisk og henviser til bildene som viser noen gamle dekk under det som utgjør heisstolen.
«Jeg tenkte jeg skulle sjekke om elektrotaljen har hatt sin årlige sikkerhetssjekk, men adkomsten var litt vrien. Trolig for å sikre at kroken hoppet av hadde noen satt en strips på løftekroken», legger han til han mens han undrer seg over denne innretningen.
«Tydeligvis har ikke alle tekniske nyvinninger og teknologiske fremskritt innen heis de senere årene nådd alle bakgårder i Oslo», avslutter Tommy.
Sikkerhetskontroll
Da vi ikke fant noen informasjon om denne løfteinnretningen i Grønlandsleiret på nettsiden til Oslo Kommune, tok vi kontakt med Oslo heiskontroll (OHK). Bjørn Paulsen i OHK kunne fortelle at de ikke kjente til statusen til denne, og om han ikke husket helt feil hadde den stått der de siste 40 årene. Videre fikk vi vite at denne løfteinnretningen nok er definert til å komme under Arbeidstilsynets regelverk, noe som trolig hadde blitt vurdert annerledes i dag om den hadde dukket opp i et tiltak.
«For at vi skal kunne vite hvilke forskrifter løfteinnretningen skal tilfredsstille og om det er krav til sikkerhetskontroll – må vi vite hvilket år den er bygd», svarer Frode Magnussen i Norsk heiskontroll (NHK) på generelt grunnlag da redaksjonen tar kontakt.
«Dette er helt klart en maskin under forskrift for maskiner, og sånn sett så vil en ny vareheis i dag leveres etter Maskindirektivet», svarer Martin Granseth ved Heisbransjens Utdanningssenter (HBU) da vi spør hvilke krav det stilles til rene vareheiser som blir montert i dag.
«Her er det lov til kun å utføre egenkontroll uten heiskontroll», fortsetter han og legger til at den skal registreres i NIREG som en løfteinnretning som skal ha periodisk kontroll.
Martin forteller videre at det finnes en standard som kan legges til grunn, i tillegg til er det en som er ute på høring. Leverandører av vareheiser kan også velge å levere etter Forskrift for maskiner som tidligere er beskrevet som Maskindirektivet.
Nireg
Eieren av løfteinnretninger har et ansvar for å registrere disse i det nasjonale installasjonsregisteret for løfteinnretninger kalt Nireg. I tillegg har eieren plikt til å melde fra i registeret dersom løfteinnretningen tas ut av drift. Dette er en oppgave eieren kan overlate til installatørene eller heiskontrollene slik som f.eks. Oslo heiskontroll og Norsk heiskontroll.
Dette for at vi skal kunne opprettholde et fortsatt høyt sikkerhetsnivå på løfteinnretninger som heiser, løfteplattformer, rulletrapper og rullende fortau. Løfteinnretninger skal ha sikkerhetskontroll minst hvert andre år så lenge løfteinnretningen er i drift.