16. september 2024

ROBOTER SOM TAR HEISEN

Roboter som selvstendig beveger seg mellom etasjene har blitt vanligere flere steder i verden.

Japanske Nippon Otis Elevator Company, som er datterselskapet til Otis Worldwide Corporation, har i samarbeid med robotleverandøren FIG Corporation integrert en servicerobot med en eksisterende Otis Gen2 heis. På denne måten kan roboten kalle til seg heisen med samhandling via en sky, og ta den til en angitt etasje for eksempel i forbindelse med postlevering. På denne måten frigjør man arbeidsoppgaver ved at de automatiseres, skriver Otis.

Også Hyundai Elevator har nylig avduket en robot som skal kunne benyttes til oppgaver som levering av mat, drikke og pakker, skriver Elevatorworld. I likhet med roboten som Hyundai lanserte i 2022 kommuniserer denne roboten direkte med byggets heiser. Ved hjelp av et kamera kombinert med AI – vurderer roboten antall personer i heisen for å finne ut om det er plass nok til at den kan komme inn i kupeen. Denne nye roboten skal kunne frakte med seg 16 kopper kaffe eller pakker som veier opp til 10 kg, og kjøre med en hastighet på opptil 1,2 m/s.

Helt nytt er ikke selvkjørende roboter som selv betjener heisene. Ved Akershus Universitetssykehus har roboter kjørt rundt i gangene og selvstendig tatt heisene som ble levert av Otis i 2009, for å levere klær, mat og medisinsk utsyr, skriver NRK.

Flere av de store heiskonsernene slik som SchindlerKone og TKE har løsninger som gjør at roboter selvstendig kan forflytte seg mellom etasjene.

Siste artikler

NYTT 40-TIMERSKURS FOR VERNEOMBUD

EL og IT i Oslo og Akershus avholder 40-timerskurs for verneombud i høst.

OVERENSKOMSTEN 2024 ER FERDIG TRYKKET

En ny oppdatert utgave av Overenskomsten for Heisfaget for perioden 2024-2026 er kommet fra trykk – og kan hentes på foreningskontoret.

TRETTENDE ETASJE

Den irrasjonelle og intense frykten for tallet tretten har opphav som strekker seg langt tilbake i tid. Ville du ha nektet å bo i trettende etasje av frykt for egen sikkerhet?

DE ANSATTE I SCHINDLER AUSTRALIA STREIKER FOR TRYGGERE ARBEIDSPLASSER

Siden slutten av august har 500 ansatte hos Schindler Lift i Australia vært i streik, støttet av fagforeningen Electrical Trades Union (ETU).
2,494FølgereLik
1,081FølgereFølg
45AbonnenterAbonnér
X