16. september 2024

LO-leder i Bergen refser fylkesadministrasjon – Krever svar!

Heismontørenes Foreningen reagerte da Vestland Fylkeskommune hadde tildelt kontrakten for vedlikehold av fylkets heiser til en heisbedrift uten tariffavtale og som attpåtil er tatt for å ha bedrevet sosial dumping. Foreningen har fått støtte fra flere hold, blant annet fra LO-ledelsen i Bergen og Omland.

Leserinnlegget nedenfor er skrevet av Fauzia Hussain-Wiik, som er leder av LO i Bergen og Omland. Leserinnlegget stod først på trykk i Bergensavisen den 22. august. Republiseringen er godkjent av LO i Bergen og omland. 

«Det er igjen ganske godt gjort av fylkets administrasjon at de klarer å velge det eneste heisfirma uten tariffavtale, når vi vet at det er så mange seriøse firmaer å velge mellom med tariffavtaler.  

Jeg har full forståelse for at Heismontørenes Fagforening reagerer som de gjør. De har full støtte fra hele fagbevegelsen. Ikke nok med det at firmaet ikke har tariffavtale, men er i tillegg er tatt for sosial dumping.  Det er ikke første gang fylkets administrasjon har brukt dette firma. 

Og det er ikke første gang fylkes administrasjon serverer noe sånt, vi så jo hva som skjedde i denne omtalte saken: «Kantine-striden: – De ansatte må sikres jobb».

Vi har flere eksempler:

«Fagforeningen mistenker sosial dumping på byggeplassen – ble nektet å snakke med arbeiderne»

«Raser etter tilsyns-nekt: – Et angrep på faget»

Dette er rett og slett ikke greit, og på vegne av LO i Bergen og omland krever vi svar fra fylkets administrasjon. Fylkets politikere har tidligere vedtatt at tariffavtale skal legges til grunn for innkjøp. Hvilke rutiner og kriterier legges til grunn ved slike anbudsrunder? 

Det hjelper ikke med mange gode seriøsitetskrav, hvis pris er det eneste som teller i valg av leverandører. 

Fylkeskommunen er en stor innkjøper og kan dermed være med å støtte et organisert og seriøst arbeidsliv, men da må man velge seriøse firma med tariffavtale. Nå må fylkets administrasjon bestemme seg hva slags signaler som sendes ut. 

Gratis råd fra oss i fagbevegelsen: Si nei til sosial dumping og bruk seriøse bedrifter med tariffavtale.»

Kort om saken:

Av redaksjonen:

  • Heisbedriften Scan Heis AS er tildelt kontrakten på service og vedlikehold av fylkeskommunes heiser i Bergensområdet.
  • Politikerne har selv tidligere vedtatt at landsdekkende tariffavtaler skal være hovedregelen ved alle innkjøp og oppdrag for Vestland Fylkeskommune. Scan Heis har ikke tariffavtale.
  • Kontrakten har en verdi på om lag 17,5 millioner kroner.
  • I 2020 avdekket HMF sosial dumping ved Sandsli Bo og omsorgssenter hvor Scan Heis måtte tilbakebetale over 50.000 kroner til to underbetalte arbeidere. 
  • Det samme året ble HMF nektet adgang på byggeplassen til Vestland Fylkeskommune ved Åsane VGS da de ville utføre et byggeplassbesøk.
  • Til nå har foreningen fått støtte fra Rødt, SV og Industri- og Næringspartiet (INP).

Siste artikler

NYTT 40-TIMERSKURS FOR VERNEOMBUD

EL og IT i Oslo og Akershus avholder 40-timerskurs for verneombud i høst.

OVERENSKOMSTEN 2024 ER FERDIG TRYKKET

En ny oppdatert utgave av Overenskomsten for Heisfaget for perioden 2024-2026 er kommet fra trykk – og kan hentes på foreningskontoret.

TRETTENDE ETASJE

Den irrasjonelle og intense frykten for tallet tretten har opphav som strekker seg langt tilbake i tid. Ville du ha nektet å bo i trettende etasje av frykt for egen sikkerhet?

DE ANSATTE I SCHINDLER AUSTRALIA STREIKER FOR TRYGGERE ARBEIDSPLASSER

Siden slutten av august har 500 ansatte hos Schindler Lift i Australia vært i streik, støttet av fagforeningen Electrical Trades Union (ETU).
2,494FølgereLik
1,081FølgereFølg
45AbonnenterAbonnér
X