19. september 2024

TRETTENDE ETASJE

Den irrasjonelle og intense frykten for tallet tretten har opphav som strekker seg langt tilbake i tid. Ville du ha nektet å bo i trettende etasje av frykt for egen sikkerhet?

Om ikke her til lands – så utelates ofte trettende etasje fra større bygg hvor trykknappene i heisen ikke rent sjelden hopper fra tolvte til fjortende etasje i håp om å forhindre urolige leietakere eller beboere. I noen tilfeller har trettende etasje blitt omdøpt til 12A. Andre ganger benyttes trettende etasje utelukkende til annet enn et arbeids- eller oppholdsrom som for eksempel å benytte etasjen til tekniske rom.

Flyselskaper, inkludert Ryanair, Air France, Singapore Airlines og Qatar Airlines, hopper også over nummer tretten for å imøtekomme urolige passasjerers angst. Data tyder på at flyreiser fra Storbritannia til Europa er omtrent 39 prosent billigere fredag den trettende. 

Gammel overtro

Tallet tretten blir i vestlig kultur forbundet med ulykker og overtro, og årsakene skal være mange. Slik som at det i Jesus siste måltid visstnok var tretten personer samlet til bords – hvor den trettende var den personen som forrådte Jesus.  

I en historie i norrøn mytologi var det invitert tolv guder til en fest. Loke, som egentlig ikke er en gud men av jotunslekt, «kræsjer» festen og blir den trettende gjesten. Her lurer Loke den blinde guden Hod til å drepe Balder den gode med et spyd av misteltein.

Siste artikler

NYTT 40-TIMERSKURS FOR VERNEOMBUD

EL og IT i Oslo og Akershus avholder 40-timerskurs for verneombud i høst.

OVERENSKOMSTEN 2024 ER FERDIG TRYKKET

En ny oppdatert utgave av Overenskomsten for Heisfaget for perioden 2024-2026 er kommet fra trykk – og kan hentes på foreningskontoret.

DE ANSATTE I SCHINDLER AUSTRALIA STREIKER FOR TRYGGERE ARBEIDSPLASSER

Siden slutten av august har 500 ansatte hos Schindler Lift i Australia vært i streik, støttet av fagforeningen Electrical Trades Union (ETU).

TKE SEIRET IGJEN

Som forventet skinte solen denne siste dagen i august, da den førtiende heiscupen ble sparket i gang på kunstgresset til CEM Bogatell, sentralt beliggende i Barcelona.
2,496FølgereLik
1,085FølgereFølg
45AbonnenterAbonnér
X