4. januar 2025

Australsk fagforeningsknusing

På bakgrunn av anklager om korrupsjon og forbindelser til kriminelle nettverk har australske myndigheter satt CFMEU under statlig administrasjon, noe som har skapt stor uro blant fagforeningsmedlemmer og satt spørsmålstegn ved regjeringens respekt ovenfor uavhengig fagorganisering. Ved å fjerne hundrevis av ledere og innføre kontroll over foreningens beslutninger, hevder staten at den forsøker å rydde opp i foreningens interne utfordringer. Kritikere mener imidlertid at dette er et angrep på fagforeningsfriheten og en unødig innblanding som kan undergrave CFMEUs arbeid for å sikre rettferdige og trygge arbeidsforhold for sine medlemmer. Hva betyr dette for CFMEUs medlemmer, og hvilken effekt kan det ha på fagforeningens fremtidige kamp for arbeidernes rettigheter?

Hva er CFMEU? 

CFMEU står for «The Construction, Forestry, and Maritime Employees Union», og er Australias største fagforening innen blant annet byggebransjen. De er kjent for å være en militant fagforening, og ikke være redd for å være konfronterende ovenfor arbeidsgiver og myndigheter. CFMEU har over 100.000 medlemmer.

Situasjonen så langt

Administrasjonen ble innført etter at regjeringen (Australias arbeiderparti) vedtok et lovforslag som gir myndighetene muligheten til å ta kontroll over fagforeninger. Dette forslaget var mer eller mindre rettet mot CFMEU, for å rydde opp i de kriminelle elementene som angivelig har fått fotfeste i foreningen. Dette skjedde etter en rekke anklager om systemisk korrupsjon, voldelige handlinger på byggeplasser, og tilknytning til organisert kriminalitet i foreningens ledelse​.

Under administrasjonen vil foreningens aktiviteter bli kontrollert av en uavhengig administrator, Mark Irving, i minst tre år. Over 280 ledere og funksjonærer er allerede fjernet fra sine stillinger, og flere granskinger er på vei. Administrasjonen vil også innføre et forbud mot fagforeningsbidrag til politiske kampanjer i perioden​ og har full kontroll på alle midlene til CFMEU. Regjeringen mener at de skal fjerne alle kriminelle tilknytninger, samtidig som de ønsker å sikre at arbeidere i byggeindustrien fortsatt har en effektiv og lovlydig fagforening til å representere dem​.

Etter at administrasjon ble kjent, har tusenvis av organiserte tatt til gatene for å demonstrere mot at myndighetene har gjort en stor inngripen i foreningsfriheten. Dette med stor støtte fra resten av fagbevegelsen, og den politiske opposisjonen. Under en av demonstrasjonene sa Max Chandler-Mather fra Federal Greens (Miljøpartiet i Australia): «Dette er ikke bare et angrep på bygningsarbeidere, men på enhver arbeider i dette landet, fordi arbeiderpartiet har laget en farlig presedens.» 

Internasjonal støtte

Tidligere i år hadde HMF to representanter på den internasjonale fagforeningskonferansen for elektrofag, Global Power Trade Unions. Jade Ingham var «National president» i CFMEU når administrasjonen trådte i kraft, og han var til stede på konferansen, for å orientere om situasjonen og søke internasjonal støtte. Under konferansen ble det vedtatt å sende ut en støtteerklæring på vegne av Global Power Trade Unions. 

 Vedtaket fra konferansen reflekterer solidariteten blant fagforeninger på tvers av landegrenser, og setter ytterligere press på Australias regjering. CFMEU med Ingham i spissen har startet en rettslig prosess mot regjeringen, for å få reversert loven som gjør administrasjonen mulig, da de mener at loven er udemokratisk. «Arbeiderpartiets vedtak er ett forræderi mot arbeiderbevegelsen,» sier han i et intervju.

Presidenten i CFMEU var til stede på konferansen: Global Power Trade Unions. Foto: Christopher R. Fossum.

Eksistensiell kamp

Denne konflikten mellom CFMEU og de australske myndighetene setter søkelys på en større kamp om arbeideres rettigheter, fagforeningsfrihet og statens rolle i reguleringen av fagbevegelsen. Med Jade Ingham i spissen for rettslige tiltak og internasjonal mobilisering, forsøker CFMEU å utfordre en lov de mener er udemokratisk og en trussel mot grunnleggende fagforeningsprinsipper.

Samtidig står regjeringen fast ved at administrasjonen er nødvendig for å bekjempe påståtte kriminelle elementer i fagforeningen og sikre en tryggere fremtid for arbeiderne. Utfallet av denne rettslige prosessen og de pågående demonstrasjonene kan få varige konsekvenser, ikke bare for CFMEU, men også for fagforeningsfriheten. Dette er en eksistensiell kamp for fagforeningen og resten av arbeiderbevegelsen i Australia.

Skjermbilde. Streikende som protesterer i Melbourne.
Christopher R. Fossum
Christopher R. Fossum
Fossum er nestleder i HMF og redaksjonsmedarbeider i fagbladet Heismontøren og på heis.no.

Siste artikler

DE NYE TILTAKENE FOR Å FOREBYGGE INNÅNDING AV HELSEFARLIG KVARTSSTØV

Et halvt år er gått siden partene ble enige i årets tariffoppgjør om å kartlegge helserisikoen som er forbundet med innånding av helsefarlig kvartsstøv ved heismontasje.

ØNSKER BYGGHEIS SOM EGET LÆREFAG

Vi minnes fortsatt ulykken som fant sted på en byggeplass i Stockholm i 2023 – hvor fem bygningsarbeidere omkom da en byggeplassheis raste ned 20 meter.

ALLMENNGJORT LØNN I NI BRANSJER

Her til lands har vi ingen lovbestemte minstelønnssatser – men et tiltak som fagbevegelsen har mot sosial dumping er å allmenngjøre lønnen i tariffavtalene.

ÅRETS KLASSE PÅ STYRT OPPLÆRING

I september var årets klasse for styrt opplærling samlet ved senteret. Foreningen var som vanlig til stede for å fortelle om fagforeningen.
2,492FølgereLik
1,092FølgereFølg
46AbonnenterAbonnér
X