19. april 2025

Aldri mer

I dag er det ti år siden bombeangrepene på regjeringskvartalet i Oslo som drepte åtte mennesker, og massakren på Utøya i Tyrifjorden som kostet 69 unge mennesker livet. Til sammen tok terroristen, høyreekstremisten og massemorderen livet av 77 mennesker denne dagen. I tillegg skadet han flere hundre med sine handlinger.

Massemorderen har i ettertid oppgitt motivet for hans angrep som et ønske om et monokulturelt Europa, tuftet på kristne verdier, kjernefamilien, fri markedsøkonomi, og støtte til Israel. Han har videre uttalt at han ville endre det politiske Norge gjennom vold, og at han dro til Utøya for å gi Arbeiderpartiet et varsel om at dommedag kommer dersom partiet ikke endrer sin politikk. Islam og det han kalte «kulturmarxisme» var også en del av hans fiendebilde.

Samtidig er det i år 20 år siden 15 år gamle Benjamin Hermansen ble knivdrept av nynazister. Drapet skjedde den 26. januar 2001 på Holmlia i Oslo.

Sammen mot rasisme

Det rasistisk motiverte drapet på Benjamin kom som et sjokk på mange, og over hele landet ble det arrangert fakkeltog for å vise avsky mot drapet. Særlig i Oslo var det stor oppslutningen hvor 40 000 mennesker deltok i markeringen den 1. februar 2001. Likedan ble det like spontant arrangert rosetog i mange norske byer etter terroren på Utøya i 2011. I Oslo deltok over 200 000 i toget.

La det aldri skje igjen

Allikevel fortsetter vi å se hatefulle handlinger og rasistisk motiverte drap i både Norge og andre steder i verden. I store deler av Europa og verden har den ytre høyrefløyen i politikken fått et stadig sterkere fotfeste. Derfor er det viktigere enn noen gang at vi minnes hva som kan skje når dette tankegodset tar overhånd.

Siste artikler

ASBEST – FORTSATT EN ÅRSAK TIL KREFT

Nesten 40 år etter at asbest ble forbudt i Norge, finnes det fortsatt betydelige mengder asbestholdige materialer i både private og offentlige bygninger.

KURS I MODERNE HEISER

Da er vi er i gang med årets kurs, og vi håper flest mulig vil melde seg på kurset og delta. Kurset er som tidligere fordelt over fem dager med forskjellige tema, og kanskje med en litt mer sammenhengende rød tråd mellom dagene enn det har vært de siste årene.

INNLEIEFORBUDET BRYTES PÅ STATSBYGGS BYGGEPLASS

Bemanningsbransjen finner stadig nye kreative løsninger for å unngå innleieforbudet. Elektrikerne har kommet over flere tilfeller av dette – nå sist på en byggeplass hvor Statsbygg er byggherre ved det nye Livsvitenskapsenteret i hovedstaden.

PRISBELØNNET HEIS I BIG BEN

Nå får vedlikeholdspersonell lettere tilgang til toppen av det ikoniske klokketårnet i den engelske hovedstaden som ruver 97,5 meter over bakken.
2,490FølgereLik
1,111FølgereFølg
48AbonnenterAbonnér
X