Vi møter Lars i begynnelsen av mai, like etter han har tiltrådt i den nye stillingen. «Jeg gleder meg veldig til å komme i gang her,» forteller han oss. Lars gikk til stillingen etter å ha jobbet som heismontør for Schindler i Drammen i mange år. Som så mange andre kom han elektrikerveien inn i heisbransjen. Han tok fagbrev som elektriker i 2009, men begynte to år etter som elektrikerlærling i Schindler. Og der ble han helt til han nå tok over som faglig leder på Opphei. «Jeg har jo opparbeida meg en solid interesse for heis som fag, og ville nok ikke tatt en jobb som dette i en helt annen bransje,» sier Lars når vi spør hva det var som frista med akkurat denne jobben. «Her får jeg muligheten til å fortsette å utvikle meg faglig, samtidig som jeg får være med på å forme faget fremover. Det blir veldig spennende!»
Lars er opprinnelig fra Røyken i Asker, et steinkast eller tre fra Drammen, hvor han stort sett har hatt sin arbeidsplass, og som han flyttet til i 2016. «Jeg er glad i å jobbe, og hadde sommerjobber fra jeg var tolv år,» forteller han oss. Før han begynte i læra som elektriker i Drammen i 2006, har han blant annet jobba i farens kjølefirma og på sprengstoffabrikk.
I tillegg til å være en erfaren heismontør, har Lars også drevet med mye administrativt arbeid gjennom sine verv i Heismontørenes Fagforening. «Det siste året ble det stadig mindre jobbing med heis, i og med at jeg satt som hovedverneombud i Schindler-klubben og HMS-ansvarlig i foreninga.» Lars ble tillitsvalgt allerede før han hadde fagbrev. Da ble han nestleder i Schindler-klubben i Drammen. «Avdelinga i Drammen har vært veldig bra! Det er kanskje verdens beste avdeling, med spennende jobber, god faglig utvikling, og ikke minst; godt fagforeningssamhold!» Det var Frank Evensen og Rune Larsen (nå nestleder i foreninga) som var Lars sine mentorer. Og etter hvert tok også Lars over ledervervet i Drammensavdelinga etter Frank. Et verv han hadde i mange år, før han gikk av nå i våres da jobben hos Opphei var et faktum. «Jeg hadde en rolig læringskurve. Både Schindler-klubben og HMF var og er gode på opplæring med kursing av tillitsvalgte,» sier Lars, som har deltatt på flere kurs i regi av foreninga opp gjennom årene. «Foreninga har vært gode på kurs som går litt utenfor det vanlige fagforeninger driver med, noe som fører til at vi er godt rusta til fagforeningsarbeid, og får en god forståelse av det vi driver med som tillitsvalgte.»
Etter hvert havna Lars også på andre siden av bordet i kurssammenheng. «Det var egentlig ganske tilfeldig at jeg endte som kursinstruktør,» forteller han oss. Det begynte med at han ble vara for daværende hovedverneombud i Schindler, Tor-Erik Lundberg, som var sentral i utføring av FSE-kursa. «Tor-Erik verva meg inn som instruktør på disse kursa, og etter hvert ble det stadig mer kursholding, og et års tid satt jeg også som FSE-ansvarlig her på Opphei.» Lars er med andre ord godt kjent på Opphei allerede før han tiltrådte som faglig leder, og har holdt kurs der oppe i over tre år, dog mest på Heisbransjens Utdanningssenter (HBU), som Opphei deler kontor med. «Jeg kommer til å fortsette med noen FSE-kurs på HBU også i tiden fremover.»
Hva skjer på Opphei i tiden fremover?
«HMF og HLF har sammen med oss i Opphei laget en veileder for den nye læreplanen. Hovedarbeidet nå i høst vil derfor være jobben med å forme all undervisning etter den nye læreplanen,» kan Lars fortelle oss om planene for tiden fremover. Han har også noen ideer om modernisering av deler av senteret, også vil han gjerne knytte bransjen og senteret enda nærmere hverandre: «Det hadde vært fint om HMFs faglige utvalg var mer representert her på senteret. Jeg ønsker egentlig et tettere samarbeid med HMF og bransjen generelt enn det vi har i dag.» Han trekker frem læreplangruppa som et godt eksempel på et velfungerende samarbeid, hvor Bård Navrud fra HMF og Ben Gjerland fra HLF jobbet tett og godt sammen. «Dette er viktig og riktig. Sånt vil jeg ha mer av!»
Utover dette har Lars gjort seg en del tanker om hva som kan gjøres enda bedre på senteret. «Jeg har ingen skumle tanker eller visjoner, men jeg vil jo alltid gjøre heisfaget enda bedre!» Han vektlegger HBU som et ekstremt gode. «Folk må melde seg på kurs på HBU. Hvis ikke folk bruker det, er det vanskelig å forsvare det. Den goden vi har her er helt rå, det er ingen andre som har dette!» sier en oppglødd Lars, og avslutter: «Men det må jeg si; det er en luksus å komme inn i en jobb som dette hvor oppgaven er å gjøre noe som allerede er bra, enda bedre!»
I skrivende stund har Lars vært i jobben som faglig leder på Opphei i litt over seks måneder, og vi i Heismontøren ønsker Lars lykke til videre i den nye stillingen.