15. januar 2025

TYDELIGERE KRAV TIL INNKVARTERING

Arbeidstilsynet ønsker nå å tydeliggjøre hva som ligger i lovteksten i Arbeidsmiljøloven hvor det heter at innkvartering som tilbys skal være forsvarlig utformet, innredet og vedlikeholdt.

Vi har kanskje alle sett eller lest om skrekkeksempler på kummerlige forhold som er blitt tilbudt, særlig til utenlandske arbeidstakere som kommer til Norge for å jobbe i en begrenset periode, i bransjer som bygg og anlegg, industri, jordbruk og fiske.

«Erfaringer fra våre egne tilsyn og fra a-krimsamarbeidet Arbeidstilsynet deltar i, viser at det er behov for å gjøre regelverket for innkvartering tydeligere. I tilsyn opplever vi at uforsvarlig innkvartering er ganske utbredt, og vi stanser jevnlig innkvartering som er mangelfull, uverdig, brannfarlig eller helsefarlig», sier Monica Seem som er avdelingsdirektør ved avdeling for regelverk i Arbeidstilsynet i en pressemelding.   

Arbeidstilsynet ønsker nå å få inn et helt nytt kapittel i Arbeidsplassforskriften hvor det stilles tydeligere krav om oppholdsrom, tilgang til dusj og toalett og at hovedregelen er enkeltrom som soverom. 

Forskriften vil også stille krav om at innkvarteringen skal være forsvarlig når det gjelder dagslys og utsyn, vedlikehold og mulighet for tilstrekkelig renhold og hygienisk standard,

temperatur, fuktighet, avtrekk og luftkvalitet, giftige og helsefarlige stoffer, biologiske faktorer, oppbevaring, tilberedelse og inntak av mat, oppbevaring av klær, vask og tørk av klær, brann- og elsikkerhet.

Høringen er sendt til en rekke høringsinstanser, men alle kan komme med innspill innen fristen som er 4. mars 2024. 

Siste artikler

FRA KOKK, TIL HEIS, TIL PENSJONIST

Siden 2007 har han holdt orden på senteret på Karihaugen. Men nå synes den trivelige sekstiseksåringen at tiden er moden for å nyte livet som pensjonist.

Australsk fagforeningsknusing

På bakgrunn av anklager om korrupsjon og forbindelser til kriminelle nettverk har australske myndigheter satt CFMEU under statlig administrasjon, noe som har skapt stor uro blant fagforeningsmedlemmer og satt spørsmålstegn ved regjeringens respekt ovenfor uavhengig fagorganisering. Ved å fjerne hundrevis av ledere og innføre kontroll over foreningens beslutninger, hevder staten at den forsøker å rydde opp i foreningens interne utfordringer. Kritikere mener imidlertid at dette er et angrep på fagforeningsfriheten og en unødig innblanding som kan undergrave CFMEUs arbeid for å sikre rettferdige og trygge arbeidsforhold for sine medlemmer. Hva betyr dette for CFMEUs medlemmer, og hvilken effekt kan det ha på fagforeningens fremtidige kamp for arbeidernes rettigheter?

DE NYE TILTAKENE FOR Å FOREBYGGE INNÅNDING AV HELSEFARLIG KVARTSSTØV

Et halvt år er gått siden partene ble enige i årets tariffoppgjør om å kartlegge helserisikoen som er forbundet med innånding av helsefarlig kvartsstøv ved heismontasje.

ØNSKER BYGGHEIS SOM EGET LÆREFAG

Vi minnes fortsatt ulykken som fant sted på en byggeplass i Stockholm i 2023 – hvor fem bygningsarbeidere omkom da en byggeplassheis raste ned 20 meter.
2,493FølgereLik
1,094FølgereFølg
46AbonnenterAbonnér
X