16. april 2025

VIBRASJONSSKADER KAN GI NEDSATT FØLSOMHET I FINGRENE

Tiltak for å begrense eksponering av helsefarlig kvartsstøv på byggeplassene, vil også ha en helsebringende effekt mot vibrasjonskader som kan gi nedsatt følsomhet i fingrene som følge av langvarig bruk av vibrerende verktøy slik som slagdrill.

Vi vet at hånd- og armvibrasjoner gir økt risiko for skade på blodkar, nerver, muskler og skjellet. De mest vanlige symptomene er «hvite fingre», smerter, valne fingre, nedsatt kraft og koordineringsevne. 

Dette er kjent som hånd-arm-vibrasjonssyndrom (HAVS) eller som Raynauds syndrom. Det finnes dessverre ingen kur for denne sykdommen. Det er vanskelig å fastsette hvor lang tid det tar å utvikle plager, fordi det er store individuelle forskjeller. Har det først gått så langt at det har blitt kronisk, så må man slite med det resten av livet.

Verneombudene i bransjen har over flere år arbeidet for å forebygge vibrasjonskader. Dessverre finnes det flere heismontører, både yngre og eldre, som etter mange år med borring i sjakta har utviklet hånd-arm-vibrasjonssyndrom.

Arbeidsgiveren plikter å kartlegge hvilke for arbeidsutstyr som gir vibrasjoner, risikovurdere arbeidet og iverksette tiltak for å reduserer risikoen ved at grenseverdiene i forskriften ikke overstiges. Tiltaksverdien for hånd- og armvibrasjoner er 2,5 m/s² og grenseverdien er på 5,0 m/s².

Tiltak kan være

  • Arbeidsgiver skal risikovurdere arbeidet.
  • Velg verktøy med minst vibrasjon.
  • Alternative arbeidsmetode (Ankerskinner?).
  • Begrens eksponeringstiden.
  • Kunnskap om verktøyet, nødvendig tiltak og risiko.
  • Vibrasjonsdempende hansker har liten effekt.
På www.ergonomiportalen.no finnes en vibrasjonskalkulator for håndverktøy. Her kan du enkelt legge inn verktøyets vibrasjonsnivå som i dette eksemplet er 11m/s². Da ser vi at dersom vi borrer i til sammen en time i løpet av en arbeidsdag, så er vi allerede innenfor verdien hvor tiltak skal iverksettes (gult). Hvor mange 16 mm hull rekker du å borre på en time? Les mer på www.arbeidstilsynet.no og www.stami.no. Foto: Skjermdump.

Siste artikler

ASBEST – FORTSATT EN ÅRSAK TIL KREFT

Nesten 40 år etter at asbest ble forbudt i Norge, finnes det fortsatt betydelige mengder asbestholdige materialer i både private og offentlige bygninger.

KURS I MODERNE HEISER

Da er vi er i gang med årets kurs, og vi håper flest mulig vil melde seg på kurset og delta. Kurset er som tidligere fordelt over fem dager med forskjellige tema, og kanskje med en litt mer sammenhengende rød tråd mellom dagene enn det har vært de siste årene.

INNLEIEFORBUDET BRYTES PÅ STATSBYGGS BYGGEPLASS

Bemanningsbransjen finner stadig nye kreative løsninger for å unngå innleieforbudet. Elektrikerne har kommet over flere tilfeller av dette – nå sist på en byggeplass hvor Statsbygg er byggherre ved det nye Livsvitenskapsenteret i hovedstaden.

PRISBELØNNET HEIS I BIG BEN

Nå får vedlikeholdspersonell lettere tilgang til toppen av det ikoniske klokketårnet i den engelske hovedstaden som ruver 97,5 meter over bakken.
2,490FølgereLik
1,111FølgereFølg
48AbonnenterAbonnér
X