18. oktober 2024

I EN BAKGÅRD PÅ GRØNLAND 

Heisbransjen har tatt store steg inn i fremtiden parallelt med den teknologiske utviklingen, men det kan virke som at utviklingen ikke helt har nådd ut overalt.

Tommy Rønning, heismontør i Otis, var på vei til et serviceoppdrag på Grønland i Oslo da han kom over det som han selv karakteriserer som en «artig skapning» i en bakgård i Grønlandsleiret (gate i Oslo, red.anm.).

Innretningen gikk i faste føringer og ble drevet med en elektrotalje som kunne styres fra et kjøretablå som hang på veggen i 2 etasje, konstaterte Tommy.

Innretningen kunne betjenes med et kjøretablå som hang på veggen i 2 etasje.

«Jeg kunne ikke se noe fangapparat, men om denne tingen ramler ned så er det plassert en bufferlignende innretning under boksen», forteller han ironisk og henviser til bildene som viser noen gamle dekk under det som utgjør heisstolen.

Gamle dekk var blitt benyttet som buffere.

«Jeg tenkte jeg skulle sjekke om elektrotaljen har hatt sin årlige sikkerhetssjekk, men adkomsten var litt vrien. Trolig for å sikre at kroken hoppet av hadde noen satt en strips på løftekroken», legger han til han mens han undrer seg over denne innretningen. 

Løftekroken var sikret med en strips.

«Tydeligvis har ikke alle tekniske nyvinninger og teknologiske fremskritt innen heis de senere årene nådd alle bakgårder i Oslo», avslutter Tommy.

Det var ikke mulig å se om taljen hadde vært inne til årlig kontroll.

Sikkerhetskontroll

Da vi ikke fant noen informasjon om denne løfteinnretningen i Grønlandsleiret på nettsiden til Oslo Kommune, tok vi kontakt med Oslo heiskontroll (OHK). Bjørn Paulsen i OHK kunne fortelle at de ikke kjente til statusen til denne, og om han ikke husket helt feil hadde den stått der de siste 40 årene. Videre fikk vi vite at denne løfteinnretningen nok er definert til å komme under Arbeidstilsynets regelverk, noe som trolig hadde blitt vurdert annerledes i dag om den hadde dukket opp i et tiltak.

«For at vi skal kunne vite hvilke forskrifter løfteinnretningen skal tilfredsstille og om det er krav til sikkerhetskontroll – må vi vite hvilket år den er bygd», svarer Frode Magnussen i Norsk heiskontroll (NHK) på generelt grunnlag da redaksjonen tar kontakt. 

«Dette er helt klart en maskin under forskrift for maskiner, og sånn sett så vil en ny vareheis i dag leveres etter Maskindirektivet», svarer Martin Granseth ved Heisbransjens Utdanningssenter (HBU) da vi spør hvilke krav det stilles til rene vareheiser som blir montert i dag.

«Her er det lov til kun å utføre egenkontroll uten heiskontroll», fortsetter han og legger til at den skal registreres i NIREG som en løfteinnretning som skal ha periodisk kontroll.

Martin forteller videre at det finnes en standard som kan legges til grunn, i tillegg til er det en som er ute på høring. Leverandører av vareheiser kan også velge å levere etter Forskrift for maskiner som tidligere er beskrevet som Maskindirektivet.

Nireg

Eieren av løfteinnretninger har et ansvar for å registrere disse i det nasjonale installasjonsregisteret for løfteinnretninger kalt Nireg. I tillegg har eieren plikt til å melde fra i registeret dersom løfteinnretningen tas ut av drift. Dette er en oppgave eieren kan overlate til installatørene eller heiskontrollene slik som f.eks. Oslo heiskontroll og Norsk heiskontroll. 

Dette for at vi skal kunne opprettholde et fortsatt høyt sikkerhetsnivå på løfteinnretninger som heiser, løfteplattformer, rulletrapper og rullende fortau. Løfteinnretninger skal ha sikkerhetskontroll minst hvert andre år så lenge løfteinnretningen er i drift.

Siste artikler

Yrkesskadeforsikring: Et viktig sikkerhetsnett for arbeidstakere?

Yrkesskadeforsikring er en forsikring som arbeidsgivere i Norge er lovpålagt å tegne for sine ansatte. Forsikringen dekker skader og sykdommer som oppstår som følge av arbeid eller arbeidsforhold, og skal i prinsippet gi økonomisk støtte til arbeidstakere som blir skadet eller syke på jobb. Men selv om yrkesskadeforsikringen skal være en relativt sikker beskyttelse, er det flere fallgruver vi bør være klar over for å sikre at vi får den erstatningen vi har krav på.

HEISMONTASJEN PÅ NYE DRAMMEN SYKEHUS

I 2019 var oppstarten for byggingen av nye Drammen sykehus, som etter planene skal stå klart i 2025. Da skal det det nye sykehuset erstatte dagens Drammen sykehus og Blakstad sykehus.

DSB PRESISERER KRAV TIL FAGLIG LEDER

Den 3. september var det møte i Standard Norge komité (SN/K-037) som omhandler heis, løfteinnretninger, rulletrapp og rullefortau.

PÅ HJUL FOR FRED I UKRAINA

Annekteringen av Krimhalvøya i 2014 skulle vise seg å bare være Russlands første skritt til en storskala invasjon av nabolandet. For den 24. februar 2022 invaderte og gjennomførte russiske tropper store angrep i Ukraina, og første krig i Europa siden andre verdenskrig var et faktum.
2,497FølgereLik
1,086FølgereFølg
45AbonnenterAbonnér
X