16. oktober 2024

ÅRETS LÆRLINGER

Den siste uka i september var årets lærlinger samlet til introuke ved Opplæringskontoret for heisfaget.

Aldri før hadde det vært så mange nye lærlinger ved Opphei som i fjor, hvor det var 49 nye elever fordelt på tre klasser. 31 av fjorårets nye lærlinger kom rett fra skolen, mens 18 av de var hjelpere eller elektrikere som skulle avlegge fagprøve i heismontørfaget. 

Årets lærling inntak er langt i fra på høyde med fjorårets rekord, hvor det i år var ni nye lærlinger ved Opphei. Orona og Heisgruppen hadde ansatt en ny lærling hver, TKE hadde tre og Schindler hadde ansatt fire nye lærlinger. En av Schindlers nye lærlinger er jente, og hun skal gå læretiden sin i Trondheimsavdelingen.

Litt overaskende er det at de to store heisbedriftene Kone og Otis ikke har ansatt noen nye lærlinger i år. Redaksjonen har vært i kontakt med ledelsen i de to bedriftene for en kommentar til dette, men det er bare Otis som har besvart vår henvendelse.

«Otis AS har de siste to årene tatt inn 8 junior lærlinger og 3 senior lærlinger. For å sikre kvaliteten og avsatt tid til deres opplæring, har vi valgt å ikke ta inn lærlinger høsten 2024», forteller HR-sjef Eirik Solberg.

Lars Selebø, som er faglig ledere ved Opphei, kan fortelle at det i tillegg er seksten nye hjelpere eller elektrikere som skal avlegge fagprøve i heismontørfaget på styrt opplæring ved senteret. 

Bortsett fra informasjon fra fagforeningen, fikk lærlingene blant annet informasjon om læretiden, FSE og førstehjelpskurs, fallsikringsopplæring og opplæring i sikker bruk av arbeidsutstyr. I tillegg holdt Håvard Svang et forebyggende foredrag om avhengighet og rus.

Siste artikler

HEISMONTASJEN PÅ NYE DRAMMEN SYKEHUS

I 2019 var oppstarten for byggingen av nye Drammen sykehus, som etter planene skal stå klart i 2025. Da skal det det nye sykehuset erstatte dagens Drammen sykehus og Blakstad sykehus.

DSB PRESISERER KRAV TIL FAGLIG LEDER

Den 3. september var det møte i Standard Norge komité (SN/K-037) som omhandler heis, løfteinnretninger, rulletrapp og rullefortau.

PÅ HJUL FOR FRED I UKRAINA

Annekteringen av Krimhalvøya i 2014 skulle vise seg å bare være Russlands første skritt til en storskala invasjon av nabolandet. For den 24. februar 2022 invaderte og gjennomførte russiske tropper store angrep i Ukraina, og første krig i Europa siden andre verdenskrig var et faktum.

Døde etter å ha sittet fastklemt i en vindmølleheis

Fredag den 20. september satt en person fastklemt i flere timer i en heis ved en vindmøllepark i Piteå kommune i Sverige.
2,497FølgereLik
1,087FølgereFølg
45AbonnenterAbonnér
X