16. oktober 2024

DSB PRESISERER KRAV TIL FAGLIG LEDER

Den 3. september var det møte i Standard Norge komité (SN/K-037) som omhandler heis, løfteinnretninger, rulletrapp og rullefortau.

DSB hadde et punkt om innskjerpinger angående faglige ansvarlige*, deres rolle, tilstedeværelse i det daglige virke, også dersom elektroforetak/heisforetak har avdelinger flere steder i landet utover virksomhetens hovedkontor. (Anmerkning: *faglig ansvarlig er nytt begrep fra tidligere ansvarlig installatør i bedriftene). Det vil i ytterste konsekvens tilsi at hver underavdeling skal ha en egen faglig ansvarlig. 

DSB presiserte her FEK §3 om Registreringsplikt med påfølgende veiledning til §3, som ikke er noe ny paragraf eller en ny tekst i forskriften, men hvor DSB mener det må skjerpes inn kraftig.

Fra §3 i «Forskrift om elektroforetak og kvalifikasjonskrav for arbeid knyttet til elektriske anlegg og elektrisk utstyr (FEK):

«Den som tilbyr å utføre eller utfører arbeid knyttet til elektriske anlegg og reparasjon av elektrisk utstyr, skal registreres som foretak i Elvirksomhetsregisteret. Registreringsplikten gjelder også for alle underenheter til et foretak, som utfører arbeid knyttet til elektriske anlegg og reparasjon av elektrisk utstyr. Registreringsplikten gjelder ikke den som kun utfører arbeid knyttet til egne elektriske forsyningsanlegg, anlegg i egen bolig og fritidsbolig eller er pålagt å ha lokalt elektrisitetstilsyn.»

Videre må det komme klart fram i bedriftenes internkontroll system hvordan faglig ansvarlige ivaretar sin rolle og plikter. Samtlige ansatte skal også (uten å tvile) kunne svare på hvem som er bedriftenes faglige ansvarlige, ved for eksempel et byggeplass besøk fra det lokale el-tilsynet (DLE). Det er nok viktig at denne viten kommer tydelig fram – også i heisbedriftene i bransjen. 

Dette tema kommer fortløpende til å bli mer utfyllende. HLF er orientert om dette, og var også i samme møte som undertegnede.

Rune Larsen
Rune Larsen
Larsen er nestleder i Heismontørenes Fagforening.

Siste artikler

HEISMONTASJEN PÅ NYE DRAMMEN SYKEHUS

I 2019 var oppstarten for byggingen av nye Drammen sykehus, som etter planene skal stå klart i 2025. Da skal det det nye sykehuset erstatte dagens Drammen sykehus og Blakstad sykehus.

PÅ HJUL FOR FRED I UKRAINA

Annekteringen av Krimhalvøya i 2014 skulle vise seg å bare være Russlands første skritt til en storskala invasjon av nabolandet. For den 24. februar 2022 invaderte og gjennomførte russiske tropper store angrep i Ukraina, og første krig i Europa siden andre verdenskrig var et faktum.

Døde etter å ha sittet fastklemt i en vindmølleheis

Fredag den 20. september satt en person fastklemt i flere timer i en heis ved en vindmøllepark i Piteå kommune i Sverige.

ÅRETS LÆRLINGER

Den siste uka i september var årets lærlinger samlet til introuke ved Opplæringskontoret for heisfaget.
2,497FølgereLik
1,087FølgereFølg
45AbonnenterAbonnér
X