16. oktober 2024

Døde etter å ha sittet fastklemt i en vindmølleheis

Fredag den 20. september satt en person fastklemt i flere timer i en heis ved en vindmøllepark i Piteå kommune i Sverige.

Ambulansen skal ha vært raskt på plass etter at alarmen kom inn klokken 10:50.  

«Personen sitter fysisk fastklemt i en av vindkraftverkets heiser, og redningstjenesten assisterer», sa en SOS-operatør like etter at alarmen kom inn.  

Klokken 13:10 skal personen ha blitt frigjort, men dagen etter meldte politiet at personen, en mann i 40-årene, dessverre hadde omkommet. 

Mannen var utenlandsk statsborger, og de pårørende er varslet skriver SVT nyheter om hendelsen som nå etterforskes som en arbeidsplassulykke.

Kort om løfteinnretninger i vindmøller: De fleste vindturbinene inneholder en rekke løfteinnretninger. For enkel adkomst monteres det oftest en løfteinnretning i turbintårnet for servicepersonell som skal utføre vedlikehold og reparasjon på vindmøllene. Disse «serviceheisene» er ikke like raske som en tradisjonell heis, men er utstyrt med flere sikkerhetsanordninger.  For å ivareta sikkerheten er det krav om kontroll før første gangs bruk og videre årlig av en sertifisert sakkyndig virksomhet, skriver NHKs datterselskap VinderTec AS som driver sakkyndig kontrolltjenester til vindbransjen.

Siste artikler

HEISMONTASJEN PÅ NYE DRAMMEN SYKEHUS

I 2019 var oppstarten for byggingen av nye Drammen sykehus, som etter planene skal stå klart i 2025. Da skal det det nye sykehuset erstatte dagens Drammen sykehus og Blakstad sykehus.

DSB PRESISERER KRAV TIL FAGLIG LEDER

Den 3. september var det møte i Standard Norge komité (SN/K-037) som omhandler heis, løfteinnretninger, rulletrapp og rullefortau.

PÅ HJUL FOR FRED I UKRAINA

Annekteringen av Krimhalvøya i 2014 skulle vise seg å bare være Russlands første skritt til en storskala invasjon av nabolandet. For den 24. februar 2022 invaderte og gjennomførte russiske tropper store angrep i Ukraina, og første krig i Europa siden andre verdenskrig var et faktum.

ÅRETS LÆRLINGER

Den siste uka i september var årets lærlinger samlet til introuke ved Opplæringskontoret for heisfaget.
2,497FølgereLik
1,087FølgereFølg
45AbonnenterAbonnér
X